asseco Aimtec murr

Kompaktní elektrický elegán EV3

Po světové premiéře v květnu letošního roku by na podzim mělo na evropský trh dorazit zcela nové kompaktní SUV značky Kia EV3 s čistě elektrickým pohonem nabízející mimořádné jízdní schopnosti a řadu pokrokových technologií.

 

Technicistní vzhled karoserie novinky EV3 v high-tech tvarech formuje z bočního pohledu dlouhá elegantní linie střechy, lehce se svažující dozadu. Záď je završena hranatými zadními blatníky a jednoduchými geometrickými tvary zadních světel navazující na zadní sklo. Příď je vyvedená v novém protáhlém pojetí „tygří masky“ Kia, kterou ohraničují úzké přední světlomety zasazené až k okrajům masky a vertikálně uspořádaná světla denního svícení.
Progresivní a dynamické tvary nového kompaktního SUV vycházejí z designové filozofie značky „spojené protiklady“, která je inspirovaná různorodými hodnotami přírody a moderny spojující sportovní vzhled s promyšlenou funkčností.

Estetický interiér
Prostorná kabina nabízí vysoce funkční a praktický interiér s atmosférou obytného prostoru. Kia jako vůbec první výrobce v segmentu kompaktních elektrických SUV nabídne technologii V2L (vehicle to load), která umožňuje napájet externí spotřebiče.
Ambientní osvětlení interiéru má řadu možností nastavení a sedadla disponují relaxačním režimem. Množství úložných přihrádek v interiéru doplňují přední úložiště o objemu 25 l a zadní prostor pro zavazadla velikosti 460 l (největší ve své třídě), přičemž dvojitou podlahu zavazadelníku lze zvýšit nebo snížit o 14 cm.
Širokoúhlý displej o velikosti téměř 30" včetně digitálního přístrojového štítu (12,3"), panelu ovládání klimatizace a displeje palubního systému AVN má zprostředkovat hladké dotykové ovládání s nabídkou intuitivních informací v čisté grafické podobě. Obrazovka protažena až do středu přístrojové desky zpřístupňuje nejrůznější funkce i spolujezdci vepředu. Novinkou v segmentu kompaktních elektrických SUV je 12" head-up displej v zorném poli řidiče. Řadu funkcí, jako jsou média, mapy a systémy vozidla, lze ovládat tlačítkovým panelem pod centrální obrazovkou, a třeba jízdní režimy, tempomat, funkce zábavy i navigaci také tlačítkem na volantu.
EV3 je prvním elektrickým modelem značky, v němž se představí technologie asistenta umělé inteligence s pokročilými způsoby interakce včetně přímého a intuitivního ovládání funkcí vozidla. Díky podpoře generativní AI s rozpoznáváním přirozeného jazyka má umožnit přirozenou konverzaci.

Mimořádný dojezd a ultrarychlé dobíjení
Na délku měří EV3 4300 mm, šířka činí 1850 mm, výška 1560 mm a rozvor náprav 2680 mm. Díky podvozkové platformě E-GMP (Electric Global Modular Platform) využívá nejmodernější systém pohonu předních kol a akumulátory 4. generace o kapacitě 58,3 kWh (v provedení Standard) a 81,4 kWh u verze Long Range. V obou případech je použit elektromotor 150 kW / 283 Nm, který umožňuje akceleraci z 0 na 100 km/h již za 7,5 s. Nejvyšší rychlost činí 170 km/h.
Co nejefektivnější využití energie akumulátorových systémů zajišťuje nejmodernější jednotka energetického managementu baterie (BMU) s jednotkou pro monitorování článků (CMU). Vylepšená aerodynamika karoserie včetně 3D zakrytování celého spodku dává výsledný součinitel aerodynamického odporu 0,263 Cd. Provedení EV3 Long Range nabízí dojezd až 600 km (podle WLTP), pokročilý systém pro management dobíjení zajistí dobití z 10 na 80 % již za cca 31 min.

Z velkých SUV do segmentu kompaktních vozů
Řada pokročilých technologií kompaktního EV3 na podporu bezpečnosti, řízení a dobíjení je převzata z vlajkového modelu Kia, obřího SUV EV9. Zahrnují mj. asistenční systémy pro řízení (ADAS), eDTVC (elektronické dynamické vektorování točivého momentu) pro hladké a stabilní předávání energie mezi vozem a povrchem vozovky, autonomní nouzové brzdění nebo asistenta pro zamezení kolizím při couvání. Ale třeba i technologií i-Pedal 3.0, který umožňuje řidiči upravovat intenzitu rekuperačního brzdění jedním pedálem. Díky dálkovému ovládání inteligentního parkovacího asistenta lze snadno zaparkoval i v úzkých parkovacích místech.

Petr Kostolník
Foto: Kia

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 7 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano