asseco Aimtec murr

Nový pohon pro kosmické lodě

Do výzkumného střediska NASA se nedávno vrátila pohonná jednotka AEPS, aby pokračovala v kvalifikačních testech k certifikaci pro nasazení v budoucích kosmických programech, kdy by měla urychlovat kosmické lodě na extrémně vysoké rychlosti.

 

Pokročilý elektrický pohonný systém (AEPS - Advanced Electric Propulsion System) vytvořený firmou Aerojet Rocketdyne poskytuje 12 kW pohonné energie. To je více než dvakrát větší výkon ve srovnání se současnými vesmírnými elektrickými pohonnými systémy.
V současné době je tento 12kW Hallův proudový motor nejvýkonnějším vyráběným elektrickým pohonem a měl by sehrát významnou roli v programech NASA pro budoucí vědecké a průzkumné mise na Měsíci i mimo něj. Pohonný subsystém tvoří skupina motorů s Hallovým efektem (tzv. iontové motory), které využívají elektromagnetická pole k urychlení ionizovaného plynu tryskami motoru k vytvoření tahu.
Modrý oblak viditelný při chodu jednotky AEPS je stálý proud ionizovaného xenonového plynu vypouštěný k vytvoření nízkého, ale vysoce účinného tahu. Tyto motory urychlují kosmické lodě na extrémně vysoké rychlosti v průběhu času s použitím pouze zlomku paliva ve srovnání se současnými chemickými pohonnými systémy. Takže pokud by byla kosmická loď vybavena systémem AEPS, mohla by teoreticky dosahovat extrémní vzdálenosti s minimem paliva, což je ideální pro průzkum hlubokého vesmíru.
Tři AEPS trysky budou namontovány na Power and Propulsion Element (PPE), což je základní součást připravované malé vesmírné stanice Lunar Gateway. Cílem orbitálního stanoviště je vytvořit infrastrukturu, jež zajistí kosmonautům trvalý program průzkumu Měsíce a bude také zásadní pro budoucí mise Artemis.
Prvním krokem bude nasazení dvou stěžejních modulů PPE a HaLO (Habitation and Logistics Outpost). PPE poskytne Gateway energii, vysokorychlostní komunikaci a umožní jí udržovat si pomocí iontového motoru unikátní oběžnou dráhu kolem Měsíce. Jakmile bude PPE plně sestaven a integrován, stane se nejvýkonnější kosmickou lodí s elektrickým pohonem, která kdy létala. Tři motory AEPS budou použity na modulu PPE k manévrování Gateway kolem Měsíce během plánované minimálně 15leté mise.

Zdeněk Zuntych
Foto: NASA

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 11 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 2
Zaujal Vás tento článek?
Ano