asseco Aimtec murr

Sítě a systémy nové generace

Posledním únorovým dnem skončila nejvýznamnější akce v oblasti konektivity – výstava a konference MWC Barcelona 2024. Zaměřila se na průmyslová témata včetně AI, standardy nových technologií a investice do komunikační infrastruktury.

 

Cílem této akce bylo poskytnout pohled do budoucnosti a ukázat, jak umělá inteligence, 5G a API otevírají nové možnosti díky iniciativám spolupráce. Letošní ročník zaznamenal více než 100 tisíc účastníků, přes 2700 vystavovatelů a 1100 řečníků.
Není překvapivé, že rozvoj moderní komunikační infrastruktury se odehrává ve znamení 5G sítí. Nová čísla od GSMA Intelligence ukazují, že připojení 5G bude do roku 2029 představovat více než polovinu (51 %) mobilních připojení, přičemž do konce dekády vzroste na 56 %, čímž se 5G stane dominantní technologií konektivity.
Růst dostupných sítí 5G SA (standalone) a zlepšená podpora soukromých a vyhrazených sítí podpoří obrovské množství připojených zařízení a pomůže realizovat globální vizi IoT pro podniky. Údaje GSMAi ukazují, že podnikový segment nyní čítá 10,7 mld. IoT připojení (oproti 10,5 mld. spotřebitelských připojení). Očekává se, že toto tempo bude pokračovat, přičemž firemní konektivita se do roku 2030 více než zdvojnásobí na 38,5 mld. a chytré budovy/výroba budou tvořit 34/16 % z celkového počtu podnikových připojení.
Dalším klíčovým milníkem bude dostupnost sítí 5G-Advanced. Více než polovina operátorů plánuje zahájit nasazení pokročilých 5G sítí do jednoho roku po dostupnosti tohoto řešení. Predikují také čtyřnásobný nárůst mobilního datového provozu do roku 2030 s rozšířením pokrytí a kapacity 5G. Předpokládá se, že globální mobilní datový provoz vzroste do roku 2030 na více než trojnásobek – z 12,8 GB na 47,9 GB. Tento růst pravděpodobně podpoří i rostoucí používání generativní umělé inteligence (GenAI) řízené aplikacemi nebo pokračující růst obsahu videa a hudby generovaného AI.
MWC už dávno není jen přehlídka novinek výrobců mobilních telefonů, nyní jde stále více o možnosti průmyslového využití mobilních technologií. Konektivita proměňuje výrobu, bezdrátově propojená řešení podporují nové a inteligentní automatizované, vysoce přesné procesy, které jsou výrazně bezpečnější, efektivnější a méně náročné na zdroje než předchozí metody.
Implementace inteligentního monitorování a řízení energie na úrovni podniku mj. prokázala schopnost výrazně snížit emise i výrobní náklady. Integrace senzorů IoT monitorujících podmínky prostředí, teplotu a funkce, jako jsou vylepšené alarmy, vzorce výstrah na základě AI či využití virtuální (VR) a rozšířené reality (AR), výrazně snižuje rizika, díky čemuž jsou výrobní provozy mnohem bezpečnější než předtím.

Petr Sedlický
Foto: MWC Barelona

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano