asseco Aimtec murr

Další milníky u nových jaderných zdrojů v Evropě

Česko nedávno získalo od Evropské komise notifikaci veřejné podpory pro stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Také další evropské země pokračují ve svých projektech nové výstavby.

 

Úřad pro jadernou regulaci (ONR) udělil povolení k umístění stavby jaderné elektrárny Sizewell C ve východní Anglii. Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost zase vydal povolení ke spuštění nového reaktoru Flamanville 3. V obou případech se jedná o reaktory EPR, jejichž středně velkou obdobu nabízí společnost EDF také k výstavbě v České republice.
Povolení k umístění jaderné elektrárny Sizewell C je jedním z nejdůležitějších přípravných kroků před zahájením samotné výstavby. V Česku tento proces pro nové Dukovany trval několik let a ČEZ získal licenci od SÚJB v roce 2021. Ve Spojeném království potřebovali méně času především proto, že se mohli opřít o existující model, kdy je v plánu zopakovat projekt Hinkley Point C se stejnými dvěma reaktory EPR.
Jedná se o první povolení k umístění elektrárny vydané úřadem ONR od roku 2012, kdy bylo vydáno pro elektrárnu Hinkley Point C, a znamená to, že elektrárna Sizewell C má právní povinnost dodržovat předpisy o ochraně zdraví a bezpečnosti a o jaderném zabezpečení a musí splňovat 36 podmínek připojených k povolení, které se týkají návrhu, výstavby, provozu a vyřazení elektrárny z provozu.
Rozhodnutí o udělení povolení následovalo poté, co v roce 2022 regulátor potvrdil, že vybudování stejného projektu, jako v případě elektrárny Hinkley Point C, by přineslo bezpečnostní výhody a poskytlo takovou úroveň jistoty, jakou by nový nebo upravený projekt nedokázal zajistit. Replikace také přináší významné zvýšení efektivity projektu Sizewell C včetně přenosu širších zkušeností získaných z jednoho projektu do druhého.
Plán společnosti EDF počítá s tím, že v elektrárně Sizewell C budou dva jaderné reaktory EPR, které budou vyrábět 3,2 GW elektřiny, což by stačilo na napájení přibližně šesti milionů domácností po dobu nejméně 60 let. Cílem je rychlejší a levnější výstavba díky zkušenostem získaným při realizaci prvního projektu výstavby nové jaderné elektrárny ve Velké Británii za posledních třicet let.
Také ve Francii plánují využít zkušeností společnosti EDF, která jako jediná v Evropě staví reaktory nové generace. V rámci rozsáhlého francouzského jaderného programu se 14 novými bloky již byly vytipovány tři lokality pro výstavbu dvojbloků EPR2: Penly, Bugey a Gravelines. Mezitím se dokončuje výstavba jednoho bloku EPR ve Flamanville. Rozhodnutím ze 7. května 2024 povolila ASN uvedení tohoto reaktoru do provozu. Toto povolení umožňuje společnosti EDF zavážet jaderné palivo do reaktoru a provádět spouštěcí testy, po nichž bude následovat ostrý provoz.

Petr Přibyl
Foto: EDF

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano