asseco Aimtec murr

CNC invest a ISCAR představily inteligentní obrábění

Odborný technický seminář nazvaný „Trefa do černého“, který uspořádala ve svém sídle 22. května firma CNC invest společně s izraelským výrobcem obráběcích nástrojů ISCAR, nabídl precizně připravené ukázky obrábění.

 

Ukázky demonstrovaly možnosti pokročilých řešení nástrojů ISCAR ve spojení se špičkovým vybavením strojů, jejichž výhradním distributorem v ČR CNC invest je. V portfoliu firmy tak figurují stroje japonských značek Citizen, Niigata, Yasda nebo Miyano, jejíž doménou jsou dvouvřetenové a vícerevolverové super přesné soustruhy. Zejména Yasda, jak uvedl výkonný ředitel CNC invest Martin Novák, který svou přednáškou zahájil úvodní část semináře, patří mezi skutečnou technologickou elitu, pokud jde o přesné frézování. Tyto stroje dokáží vyrábět od mikrodílců až po velké díly.
Kromě japonských značek zastupuje firma i u nás méně známou brazilskou firmu Romi, která vyrábí menší soustruhy a frézovací centra, a patří mezi významné výrobce obráběcích strojů v Jižní Americe. Dalšími značkami jsou Hardinge, známá mj. svými ultrapřesnými soustruhy, nebo SNK, výrobce portálových strojů.
Všechny stroje, jak konstatoval Martin Novák, nacházejí uplatnění i v českém průmyslu, kde je nyní silný tlak na digitalizaci a automatizaci. Kromě kompaktních rozměrů charakteristických pro stroje řady japonských výrobců jsou oceňovanými parametry zejména u dlouhotočných strojů rychlost, úspora energií a olejů, jichž japonské stroje spotřebovávají opravdu minimum a patří tak k nejekologičtějším. Významná je i nízká spotřeba stlačeného vzduchu.

Na obrábění se musí chytře
Další část semináře už byla v režii společnosti ISCAR, která se již řadu let řadí k světové špičce v oblasti vývoje i výroby řezných nástrojů pro nejrůznější průmyslová odvětví. A jak zdůraznil oblastní manažer firmy Josef Klíma, nabídka ISCAR pokrývá prakticky celý sortiment pro třískové obrábění.
Její možnosti prezentoval pod mottem „Obrábějte inteligentně“ se zaměřením na ekonomiku obrábění. Zde je celá řada faktorů, od výběru správného polotovaru přes volbu vhodného nástroje až po optimální technologii pro daný případ, či jejich správnou kombinaci. Při výběru nástroje se lze řídit jak zkušenostmi, tak katalogem v tištěné nebo online verzi, jejíž výhodou je, že systém sám na základě zadaných parametrů a informací automaticky naviguje uživatele a doporučí nejvhodnější řešení, ať už jde o nástroj, či technologii, která zajistí požadovaný výsledek. Systém umožňuje vyvolat si všechny nástroje potřebné pro požadované úkony a vygenerovat si celou sestavu. Navíc v případě potřeby umožňuje přímo kontaktovat odbornou pomoc, která je schopna poradit i s řešením komplikovanějších případů. A získat tak veškeré potřebné informace ke správnému použití nástrojů i doporučení a postupy, jak zajistit jejich maximální výkon a co nejdelší životnost.
Další z významných faktorů v oblasti inteligentního obrábění je problematika zkrácení obráběcích a seřizovacích časů a rychlost výměny nástrojů. Řadu výhod nabízí i osové chlazení zajišťující mj. lepší odvod třísek z místa řezu díky správnému zaměření kapaliny a snížení rizika, že jejich nahromadění způsobí poškození nástroje. Ve hře je i spotřeba elektrické energie, kde ISCAR využívá pozitivní geometrie břitu nástroje a jeho designu. Z porovnání různých variant, typu a počtu ozubení u fréz vyplynul poměrně zásadní význam a vliv řešení geometrie na spotřebu energie.
Nezanedbatelné úspory představuje i optimalizace skladových zásob, k čemuž firma nabízí vysoce konfigurovatelný systém Matrix tvořený různými variantami výdejních zásobníků nástrojů. Jak Josef Klíma zdůraznil, nejde jen o úložné schránky na nástroje, ale především vysoce sofistikovaný software, který tento systém řídí, přičemž jeden výdejní box může řídit až šest dalších připojených modulů různého typu.
Představeny byly i nové modulární upínací systémy pro soustruhy švýcarského typu řady SwissTurn. Toto řešení používané při obrábění na protivřetenu nabízí upínání nástrojů celé řady různých systémů a umožňuje nastavit si hlavici, která může imitovat práci vnějšího ubíracího nože. Další nástrojová řada, určená pro použití na švýcarských automatech, nese destičky na planžetách, které umožňují jejich pohodlnou výměnu mimo stroj. Je to mj. i nejužší upichovací systém v portfoliu firmy,  šířka destičky je pouhých 0,6 mm.

Nejlépe přesvědčí praxe
Sérii praktických ukázek soustružení i vrtání zahájila prezentace na dlouhotočném stroji Citizen Cincom L12-1M7 LFV. Nástrojová řada Modular Grip umožňuje volbu nejvhodnějšího řešení na základě stroje a jeho rozhraní díky optimalizaci pro různé značky, aby bylo zajištěno nejtužší možné upnutí upichovacích planžet pro bezproblémové obrábění.
Druhá ukázka na revolverovém CNC soustruhu Miyano BNA-42DHY3 demonstrovala, že na strojích, které mají osu Y, lze využít i upichování v ose Y, kdy je výhodou, že gravitační síla pomáhá odstraňovat třísky, aby nevznikaly nebezpečné smotky odebraného materiálu. V tomto případě představily své schopnosti nástroje řady LOGIQ4TURN s destičkou se čtyřmi pozitivními břity, na každé straně navzájem pootočenými o 90°, a tříbřité samostředicí vrtáky, které nevyžadují zastřeďovací otvor a umožňují vrtat i do kulových nebo šikmých ploch.
Pro dlouhotočné stroje je určena i nástrojová řada NeoSwiss, jíž byla věnována závěrečná z praktických ukázek na stroji Citizen Cincom L321M10 LFV. Šlo o výrobu „nekonečné tužky“ s vyměnitelným hrotem, kterou dostávali účastníci jako suvenýr. Demonstrovala aplikaci, kdy do jednoho držáku upínacího tělesa lze vkládat různé hlavice pro různorodé typy nástrojů upínaných ze strany přes excentrický klín, což je v omezeném prostoru stroje značná výhoda.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano