asseco Aimtec murr

Trendy v CNC obrábění

Zatímco jsou technologické novinky zaváděny každý rok, v CNC obrábění nejsou velké změny v takovém časovém horizontu zcela běžné. Přesto jsou i zde patrné významné posuny.

 

Pro rok 2024 se v CNC obrábění podle Brada Kurtzweila z americké společnosti Stecker Machine rýsuje hned několik hlavních trendů. Konstatuje, že moderní CNC obrábění pociťuje hlavně účinky několika vzájemně se doplňujících faktorů. Každý z nich ovlivňuje ty ostatní.

- Vyšší zapojení automatizace a robotiky
Stále více se v CNC obrábění používá automatizace a robotika. Technologie se zlepšují a nástroje, které provádějí automatizované úkoly, jsou intuitivnější, automatizace a robotika už nevyžadují speciální odborné znalosti. Mnoho nástrojů funguje stejně jako smartphone. Průmysl se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a automatizace může pomoci tuto mezeru zaplnit.
Existují příležitosti k obrábění složitých dílů pomocí robotiky, které dříve nebylo možné efektivně provádět, a pokračovat v tradiční manuální práci je nyní nevýhodné, pokud existuje cenově příznivá možnost automatizace.

- Řešení pracovních problémů
Mladí lidé, kteří vstupují do výrobního světa, přijímají automatizaci rychleji než starší pracovníci. Generace, která už vyrůstala s chytrými telefony, přináší znatelný soubor dovedností, které mohou nabídnout. Generace „Z“ si už uvědomuje, že nahrazení manuální práce robotikou může snížit daň v podobě tělesné námahy a v CNC obrábění mohou vidět perspektivní profesní možnosti, nikoli zdlouhavou tovární práci.
Firmy konfrontované s tzv. pracovní křivkou v náboru zaměstnanců poznávají, že dobré postavení na trhu práce jde ruku v ruce se správným využíváním automatizace.

- Snaha čelit rostoucím nákladům
Kvalifikovanou pracovní sílu není jen těžké najít, ale je to i drahé. Platy, pojištění, benefity a další výdaje se rychle sčítají, a správná automatizace může být logickou investicí. S tím však souvisejí i některé lidské náklady, jež jsou někdy přehlíženy – např. školení, vývoj a provádění správných programů pro sjednocení procesů a rozumné přizpůsobení nových technologií.

- Ekonomický vývoj
Ekonomika, jakkoli nejistá, nezpůsobila velký propad v CNC obrábění, ačkoli některé trhy zaznamenávají snížení objednávek nebo zpomalení, jde hlavně o různě regionálně omezené, nikoli plošné snižování a také různé intenzity. Pozitivní ekonomický výhled je blíže realitě než loni a v sektorech obsluhujících CNC byznys připomíná situace spíše reset než dramatický pád. Zásadní rozdíl, který je ve srovnání s koncem roku 2022 drastičtější, jsou však úrokové sazby a inflace, takže je nyní mnohem více zkoumána opodstatněnost investic, s ohledem na vyšší náklady.

- Cílové trhy vhodné pro růst
Některá odvětví jsou na vzestupu a rok 2024 pro ně vypadá příznivě, jako např. EV, a zdá se, že toto odvětví – posílené zapojením státních intervencí – má nejmenší potenciál očekávaného zpomalení. Nicméně pozornost se bude více zaměřovat i na to, jak transformaci na elektromobilitu provede a jaké příležitosti k rozvoji jsou spojeny s těmito změnami, a které další trhy mohou profitovat z CNC obrábění.

- Větší tlak na udržitelnost a energetickou účinnost
Stále více se po firmách vyžaduje, aby vykazovaly různé KPI (Klíčové ukazatele výkonnosti) související s udržitelností, např. emise skleníkových plynů, rozmanitost na pracovišti a další faktory tzv. společenské odpovědnosti. Ale i když tyto „zelené“ změny jsou pozitivní pro životní prostředí, mnohé z nich mají méně příznivý vliv na podnikání, mj. kvůli tomu, že jejich splnění přináší další zátěž.

- Globální zdroje
Průmysl bude i nadále pociťovat vliv CNC obráběných dílů z Číny, Mexika a dalších. Přesto v tradičních průmyslových zemích, jako jsou USA či evropské státy, existuje stále dost příležitostí, protože se trhy stabilizují a tamní výrobní firmy nemají nedostatek práce. Jde však o to mít zavedené procesy a dovednosti, aby je mohly efektivně využít.

- Obhájení pozice na trhu
S nízkou nabídkou a vysokou poptávkou budou v komoditním obrábění ve výhodě CNC provozy zaměřené na kvalitu. Schopnost splnit světové standardy a implementovat vysokou úroveň kontroly kvality jsou nezbytné pro přežití v tvrdě konkurenčním prostředí.

- AI vstupuje i do strojírenství
V odvětví CNC obrábění není umělá inteligence tak na výsluní jako jinde, ale její schopnosti jsou celkově tak působivé, že možná právě rok 2024 povede k většímu využití nástrojů AI. Realisticky lze předpokládat, že celkově bude v CNC obrábění pro AI skutečně průlomovým rok 2025. To ale neznamená, že se nepoužívá už dnes – výrobní úkoly nebo optimalizační procesy využívají nástroje AI, která je i součástí řady technologií využívaných při obrábění a provozu zařízení.

Petr Sedlický
Foto: Shutterstock

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano