asseco Aimtec murr

Zlínský „strojírenský veletrh“ dosáhl další rekord

Díky expozicím spoluvystavovatelů mají Zákaznické dny zlínského výrobce obráběcích strojů už dlouhodobě spíše než podobu klasické akce typu Open House charakter menšího průmyslového veletrhu. Ten letošní představoval další milník v historii této populární prezentační akce, kterou TAJMAC-ZPS, a.s., pořádá už úctyhodných 22 let.

 

Zákaznické dny, které proběhly 18. a 19. dubna, překonaly svým rozsahem všechny předešlé ročníky – počet přihlášených návštěvníků dosáhl 1166, rekordní byl i počet spoluvystavujících firem. Své expozice jich v tovární hale pořádající společnosti ve Zlíně-Malenovicích představilo celkem 92. Celkový počet návštěvníků i spoluvystavovatelů tak přesáhl číslo 1350, což akci dává již parametry regulérního specializovaného veletrhu (obr. 1).

Roboty a digitalizace vlastní cestou
Společnost TAJMAC-ZPS ve spolupráci s dodavateli představila na vybraných strojích nejmodernější technologická řešení. Mezi firmami, které letos prezentovaly své produkty navazující na strojírenskou produkci Tajmacu, nechyběly renomované značky jako Iscar, Fanuc, Schunk, Nachi, Emuge-Franken, Ceratizit, Sandvik Coromant, Seco Tools a další (viz obr. 4, 5 a 6).
Své stroje tradičně prezentovaly divize ZPS, Mori-Say a Manurhin K’MX. Návštěvníci tak měli možnost si v montážních halách prohlédnout strojní zařízení výrobního programu s ukázkami nejnovějších technologických seřízení, které představují novinky i inovativní možnosti rozšiřující jejich využití, a podrobně se informovat o technických specifikacích.
Pro návštěvníky jsou Zákaznické dny mimořádnou příležitostí prohlédnout si moderní montážní prostory a diskutovat s týmem zkušených konstruktérů, technologů i servisních techniků své technologické potřeby a nápady. A zájem o setkání s odbornými pracovníky k výměně cenných poznatků z praxe byl tradičně vysoký (obr. 2).
Z exponátů prezentovaných ve výrobní hale se těšilo mimořádnému zájmu automatizované robotické pracoviště: výrobní Buňka 4.0 FAMC 1260i propojující koncept Průmyslu 4.0 s potřebami moderní malosériové výroby. Toto technologické řešení umožňuje flexibilní reakci na potřeby výroby a zajišťuje vyráběné komponenty just-in-time. Pracoviště, jehož klíčovým prvkem je inovované vertikální centrum MCV1260i s automatickým výměníkem palet a přívodem energií na paletu, je vybaveno řadou kontrolních prvků, které umožňují jeho dlouhodobý bezobslužný provoz.
Dalším z atraktivních exponátů byla prezentace digitální platformy ReCON, jejíž rozšířené možnosti představilo v samostatné expozici oddělení technické podpory (obr. 3). Neslouží jen k monitorování výrobních procesů, ale nově také řeší např. i nástrojové hospodářství, plánování výroby, preventivní údržbu nebo v neposlední řadě teplotní kompenzace pomocí umělé inteligence (AI).   

 

Pohled do nitra strojů i jejich výroby
Divize ZPS předvedla pět seřízených strojů, pokrývajících typově celou její výrobní škálu, přičemž jednotlivá seřízení byla zaměřena na nejmodernější metody obrábění s využitím novinek z oblasti řezných nástrojů. Zajímavé byly i ukázky opcí řídicích systémů zaměřené na adaptivní řízení stroje OMATIVE, pokročilé kontroly kolizí Protect MyMachine 3D Twin a využití digitálního dvojčete stroje v praxi.
Svou hlavní novinku letošního roku představila ve 3D animaci i divize Manurhin K’MX. Šlo o dlouhotočný soustružnický automat Manurhin K’MX 520 / K’MX 620, který doplní výrobní řadu těchto strojů vyráběných ve Zlíně. Představeny byly však stroje z celé produktové řady K’MX s ukázkami aktuálních technologických řešení. Nabídku prezentovali jak dodavatelé katalogových ISO nástrojů, tak výrobci speciálních tvarových nástrojů pro dlouhotočné automaty i dodavatelé CAD/CAM systémů pro ně. Představena byla i nejmodernější technologie frekvenčního lámání třísek SLO na strojích Manurhin K‘MX, filtrační systémy pro odlučování olejové mlhy a kouřových zplodin či monitoring aktuálního stavu koncentrace a stavu řezných chladicích kapalin.
Divize Mori-Say předvedla celkem 12 strojů v obou základních koncepcích (vačkami řízené i numericky řízené) jako šesti i osmivřetenové, od nejmenšího vačkového stroje 620AC až po velký osmivřetenový numerický TMZ842CNC. Většina strojů byla seřízena na výrobu konkrétních dílců, vybavena automatickými zásobníky a příslušenstvím vyžadovaným technologií a dle požadavků zákazníka. Jedním z exponátů byl i plně CNC řízený 6vřetenový automat Mori-Say TMZ642CNC, na němž právě probíhaly výrobní testy, takže bylo možné stroj vidět v plném nasazení a udělat si představu o výkonnosti, která je pro vícevřetenové automaty charakteristická. U strojů ve stádiu rozpracovanosti si mohli návštěvníci prohlédnout i jejich základní konstrukční mechanické a elektronické uzly, jež jsou standardně umístěny pod krytováním a běžně tak k vidění nejsou. Všechny vystavované stroje již měly své konkrétní zákazníky z Česka, Indie a USA.
Kromě prezentace zmíněných divizí měli návštěvníci možnost prohlédnout si i montáž vstřikolisů projektu Negri Bossi. Pořadatelé letos také rozšířili i oblíbené komentované prohlídky výrobních prostor i exkurzí do provozu ZPS – Slévárna.
Nedílnou součástí Zákaznických dnů byl tradičně i atraktivní doprovodný program s oblíbenou losovací soutěží, který přispívá k celkové neformální atmosféře akce. Pro zpestření byly k dispozici např. účastníci letošní Rallye Dakar z Buggyra Power Sports se závodním speciálem Tatra Phoenix #604 a také závodník Ondřej Klymčiw se svým závodním speciálem Škoda 130 LR, s nímž letošní ročník v třídě Classic absolvoval.

Josef Vališka
Foto: Petr Otruba/TAJMAC-ZPS a Petr Kostolník

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano