asseco Aimtec murr

VRP: Vše o robotech a automatizaci pod jednou střechou

Od 28. do 30. května se mohli zájemci o automatizaci a robotiku z řad českých firem opět setkat v pražské centrále společnosti FANUC na dalším, v pořadí již třetím ročníku Veletrhu robotických příležitostí.

 

Akce Veletrh robotických příležitostí (VRP), která původně začínala víceméně jako klasický Open House či populární Technologické dny pořádané ve spolupráci s vybranými partnery se tak stala již tradicí a postupně se transformovala do unikátního odborně zaměřeného tematického profesionálního setkání s charakterem menšího veletrhu, jak ostatně potvrzuje i oficiální označení, jasně dokumentující záměr organizátorů.
A o tom, že se VRP setkal s mimořádnou odezvou, svědčí zájem o účast. Veškerá kapacita třídenní akce byla naplněna krátce po výzvě k registraci. Přes velký zájem ji však pořadatelé z firmy FANUC Czech nechtějí dále rozšiřovat, jak řekl šéf marketingu Daniel Havlíček: „Snahou je udržet VRP maximálně komfortní pro optimální počet návštěvníků, aby si akci všichni mohli užít v klidu a pohodě.“ A počet 200–250 lidí na jeden den je podle jejich dosavadních zkušeností „tak akorát“, aby se jim mohl tým firemních specialistů naplno a zodpovědně věnovat.
1000 m2 hi-tech
Na 1000 m2 výstavní plochy se představily tři desítky robotických aplikací od 20 dodavatelů automatizačního příslušenství a 18 systémových integrátorů. Na každý z těchto tří dnů byl od 9 do 16 hodin připraven bohatý program nabízející v jednom z přednáškových sálů prezentace vybraných partnerských firem a ve druhém sekci věnovanou odborným přednáškám systémových integrátorů na různá aktuální témata související s automatizací.
Kromě představení nejnovějších produktů a nabídky služeb jak pořadatelské společnosti, tak partnerských firem v showroomu měli účastníci příležitost diskutovat s vystavovateli i přednášejícími a získat cenné informace o nejnovějším vývoji a trendech na poli automatizace a robotizace.
Mezi dvěma desítkami partnerů, kteří se prezentovali v showroomu i v rámci přednáškového programu probíhajícího v jednom ze dvou konferenčních sálů, figurovaly letos např. firmy SMC a Deprag (příslušenství a nástroje pro roboty), Schunk (automatizace v kontextu obráběcích procesů), Hiwin (lineární systémy pro robotiku), Sick (zabezpečení robotů v praxi), Amtech (synergie tradiční průmyslové a autonomní robotiky), Güdel, Lapp Kabel nebo Murrelektronik (inovace v instalačních konceptech). Dále pak Ayes (chytré brýle a aplikace rozšířené reality v průmyslu), Mitutoyo, Fronius, Galatek, Gimatec či SmartView a Solid Vision (strojové vidění, robotizace 3D kontroly).
V druhém přednáškovém sále souběžně probíhal program připravený firmami, které působí v oblasti robotizace a automatizace jako systémoví integrátoři. Své zkušenosti prezentovaly např. společnosti Acam, EPRIN, Rossum, Klimasoft, Elvac, IMT, ARC Robotics, ale i VÚTS Liberec, Inprotec, TechnoCon, LaserTherm, K2 Machine, FCC PS, ATS LSS, Resim, Compass Solution, JCEE a TEMEX aj.

Letos v inovované podobě
Letošní VRP byl koncipován tentokráte odlišným způsobem než v uplynulých ročnících. Zatímco blok prezentací partnerů byl shodný každý ze tří dnů veletrhu, v části zasvěcené systémovým integrátorům připravili organizátoři pro každý den specifický program obsahově zaměřený tak, aby se každý den mohli všichni účastníci, kteří se na VRP registrovali – jejichž počet dosahoval přes sedm stovek – setkat právě s tématy a zaměřením, které nejlépe odpovídají jejich potřebám.
Základem dopoledního „integrátorského“ bloku byla témata, jako např. Od formy do finálního balení (Inprotec), Moderní technologie ve výrobě a Vícerobotické pracoviště (ATS LSS Prague a ARC-Robotics), lasery v podání společnosti Lasertherm a Robotická paletizace a obsluha CNC strojů a Svět bez limitu pracovní síly (pohledem firem Klimasoft a Acam). Následující blok už však zahrnoval každý den jiný soubor přednášek.
První den byl zaměřen zejména na robotické aplikace, vychystávání v podobě systému iRPickTool, automatizace a precizní robotické kompletace. Druhý den po úvodním bloku následovala série přednášek systémových integrátorů na témata, jako např. Vysoce přesné robotické označování, Automatizace ultrazvukového svařování, Automatizace od kusové po sériovou výrobu nebo Kontrolní stanoviště. Závěrečný den akce byla část integrátorské sekce věnována přednáškám zaměřeným na robotizované výrobní linky: Robotická linka pro nabíjecí stanici a Robotická aplikace labelů (tedy štítkování), příprava cílů pro robotické odebírání či „Inženýrské trio“: automatizace, testování a inspekce.

Novinky hned u vstupu
Hned v atriu po převzetí svých účastnických jmenných štítků měli návštěvníci možnost seznámit se s horkou novinkou firmy FANUC pro letošní rok: Novou generací řídicí jednotky, která nese označení controller R-50iA. Tento představitel pokročilé technologie, který je novým standardem společnosti FANUC, je díky nové generaci pokročilého integrovaného hardwaru a více než 250 softwarových funkcí významným posílením výkonu robota z hlediska doby cyklu, rychlosti, přesnosti a bezpečnosti.
Nový kontrolér nabízí také plnou konektivitu přes ethernetovou síť umožňující snadné připojení robotů, vzdálených počítačů i dalšího hardwaru. Díky kompaktním rozměrům umožnuje maximálně využít (a šetřit) zástavbový prostor a uspořádání výrobních buněk buď s jedním, nebo s více roboty, do nichž se nové kontroléry snadno integrují. R-50iA je díky inteligentní optimalizaci výkonu a řadě funkcí pro úsporu energie také výrazně energeticky efektivnější. V neposlední řadě patří k jeho silným stránkám i zdokonalené uživatelsky přívětivé interaktivní rozhraní iHMI a lepší rozlišení displeje.
Další stěžejní novinkou byl inovativní systém firmy Güdel v podobě další lineární osy pro pohyb kolaborativního (ale i menšího průmyslového) robota, která významně rozšiřuje nejen akční rádius robotického ramene, ale i jeho manipulační schopnosti.
Systém vychází z pojezdové dráhy vyvinuté původně pro automobilový průmysl, ale tato novinka s označením Cobo Mover, která se na VRP představila předpremiérově ještě dva týdny před svým oficiálním uvedením, je určena především pro využití s koboty v nekolaborativních aplikacích. K dispozici bude v různých délkách od jednoho do pěti metrů a optimalizována pro roboty firmy FANUC, která se na jejím vývoji rovněž podílela. V další fázi by mohla 7. osa spolupracovat i s koboty jiných značek, nicméně, jak upozorňuje šéf české pobočky firmy Güdel Radek Jašíček, ne každý výrobce umožňuje řízení 7. osy kobota.
Se společností FANUC spolupracuje Güdel i na řadě dalších projektů – v současné době instaluje např. pro firmu Loop Technology pojezdovou dráhu pro největšího průmyslového robota na světě, jímž je právě Fanuc M-2000 s nosností 2,3 tun, která významně prodlouží jeho již tak impozantní 4m (3,7 m) dosah.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano