asseco Aimtec murr

Open House jak má být

Showroom strojírenské společnosti Profika hostil v polovině května tradiční Open House této firmy, na němž představila řadu zajímavých strojů i ukázky obrábění. A to opět v přátelské atmosféře a se zajímavým programem.

 

Open House, který pořádá každoročně jeden z předních dodavatelů strojírenského vybavení ve svém sídle v Benátkách nad Jizerou, patří i díky své pohodové atmosféře k nejpopulárnějším akcím v kalendáři strojírenských akcí tohoto typu.
Rodinná firma Profika funguje na českém a slovenském trhu od roku 1992 a od roku 1996 získala výhradní zastoupení koncernu Hyundai WIA divize obráběcích a kovoobráběcích strojů. Před 20 lety rozšířila své portfolio o dlouhotočné automaty švýcarského typu (Swiss-Type), dalšího jihokorejského výrobce Hanwha Precision Machinery.
Činnost firmy se však neomezuje pouze na realizaci dodávek CNC soustruhů a vertikálních či horizontálních obráběcích center, jichž v České republice a na Slovensku instalovala do výrobních provozů už stovky, ale i záruční a pozáruční servis, školení obsluhy, konzultace a poradenství, vypracovávání časových studií včetně kompletní technologie obrobku dle konkrétního požadavku, dodávky zvláštního příslušenství i náhradních dílů.
Před několika lety se firma pustila i do segmentu robotizace a automatizace s nabídkou řešení vlastní provenience v podobě robotických buněk. Ty vyvinula a nabízí v podobě tří typů určených pro různé oblasti použití. Buňky lze přizpůsobit různému provozu přesně na míru.  
A jak uvedl Jakub Kaufman, který ve firmě zodpovídá za rozvoj robotizace a je „duchovním otcem“ vývoje všech tří zmíněných robotických buněk: „Tato řešení vznikla na základě poznatků a požadavků získaných od zákazníků z řad firem podle jejich zkušeností z výrobní praxe.“
Díky tomu jsou modulární, standardizované, avšak vysoce přizpůsobitelné automatizační buňky velice úspěšné, a ani jejich případné dovybavení dalšími funkcemi a doplňky podle konkrétní aplikace definované požadavky uživatele není podle Jakuba Kaufmana problém.
Všechny zmíněné produkty byly k vidění i na posledních zákaznických dnech, včetně novinek, s nimiž se Profika chystá prezentovat i na letošním ročníku MSV v Brně. Návštěvníci si tak mohli např. detailně prohlédnout špičkové stroje, jako dlouhotočný 6osý CNC soustruh XD26III spolu se souřadnicovým měřidlem pro automatickou kontrolu dílů a zpětnou úpravou nástrojových korekcí.
Kromě této novinky v portfoliu firmy, reprezentující hi-tech obrábění, mohli návštěvníci prozkoumat třeba i digitální továrnu, spojující v jednom informačním systému obráběcí stroje i robotické buňky, nebo zhlédnout demonstrační ukázky obrábění. Po celou dobu Open House jim byli k dispozici zkušení specialisté firmy schopní zodpovědět dotazy týkající se prezentované techniky či obrábění, nebo poradit s kalkulací návratnosti a financováním, případně zkonzultovat možnosti dotací pro průmysl.
Tuto užitečnou možnost mohli využít i při další z atraktivních nabídek, které firma představila – protože otevírá nový sklad strojů, ty ze staršího nyní nabízí se slevou.
Zájemci je tak mohou pořídit za výrazně výhodnější ceny – od nejmenšího průměru tyče až do průměru 42 mm. Jedná se např. o dlouhotočný automat Hanwha XD10Y nebo tříkanálový stroj STL42HN a další. Všechny nabízené stroje jsou s protivřetenem, podavačem tyčí a velkým množstvím nástrojových jednotek.

Josef Vališka
Foto: Tereza Holá

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano