asseco Aimtec murr

Novinka pro dynamické obrábění

Portfolio firmy Profika obohatil dlouhotočný automat XD20/26III jihokorejského výrobce Hanwha pro dynamické precizní obrábění, který je vybaven nejnovějším řídicím systémem FANUC.

 

Šestiosý CNC stroj švýcarského typu zvládne včetně prémiových softwarových funkcí maximální obráběcí průměr 26 mm. Pro svou přesnost je ideální především pro automobilový, elektrotechnický a lékařský průmysl, vyžadující extrémně nízkou chybovost.
U automatu byla optimalizována zadní nástrojová jednotka (osa Y2), kam lze upnout větší počet nástrojů (8–11 pozic). Modulární převodovka umožňuje využít bez omezení maximální krouticí moment a zvyšuje životnost poháněných nástrojových jednotek. Součástí stroje je i vyjímatelná sestava poháněného vodicího pouzdra, které lze demontovat uživatelsky. Stroj je pak určen k nasazení do produkční výroby, stejně jako jiný špičkový CNC soustruh pracující bez vodicího pouzdra. Tak lze snadno obrábět vkládané obrobky, zpracovávat zbytky tyčí nebo využít některou z robotických jednotek, které Profika nabízí.
Oproti běžným výrobcům vyniká Hanwha především vyšší dynamikou (HD dynamik) a stálou výrobně bezpečnou přesností svých strojů. CNC dlouhotočné automaty modelové řady XD26III jsou dynamické stroje pro velice produktivní a vysoce přesné obrábění. Vyrobeny jsou z jednoho kusu bohatě žebrované litiny, čemuž odpovídá i váha stroje dosahující tří tun. Delší a plynule řízené rozjezdy umožňují následnou automatizaci i jiné aplikace pro ještě větší komfort a univerzálnost použití.
Mezi zajímavé vybavení, které stroje jihokorejského výrobce nabízejí, patří i řada užitečných funkcí, např. řízené lámání třísky. Dlouhé a nelámavé kovové třísky, které vznikají při obrábění, mohou způsobit poškození stroje a nepřesnosti při výrobě. Automaty švýcarského typu proto pro prevenci problémů dlouhých třísek používají vlastní softwarovou nástavbu PCRIII – řízené lámání třísky. Jejich včasné a důsledné odstraňování z prostoru obrábění eliminuje možné problémy, čímž prodlužuje životnost nástrojů.
Stále více zákazníků chce mít proces výroby pod kontrolou i mimo prostor továrny, např. prostřednictvím smartphonů, což Hanwha umožňuje pomocí softwaru Hi-CPS. Tato funkce slouží k inteligentnímu vzdálenému monitorování stroje všude tam, kde je připojení k internetu, tedy z PC nebo mobilního telefonu. K analýze shromažďuje mimo zatížení stroje mnoho dalších dat od jednotlivých CNC strojů stejného výrobce.

 

Petr Kostolník
Foto: Tereza Holá

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano