asseco Aimtec murr

Hannover Messe se adaptuje na nové časy

Letošní ročník Hannover Messe 2024, který se konal od 22. do 26. dubna, probíhal v opravdu náročné době, která se na něm samozřejmě odrazila, ale stěžejní průmyslová přehlídka má stále co nabídnout.

 

Srovnáme-li současný veletrh s ročníkem, který se konal před pěti lety v „předcovidové“ éře, kdy organizátoři měli v zaplněných halách výstaviště na 6500 vystavovatelů, a účast přesahovala 215 tisíc návštěvníků, vypadala situace logicky jinak. Přesto hodnotí organizátoři letošní ročník Hannover Messe pozitivně.
„To, že letos více než 130 000 návštěvníků přijelo získat poznatky vystavujících firem, kterých bylo přes 4000, lze v současné velmi dramatické době považovat za úspěch. A i když byl letošní ročník veletrhu ve stínu hospodářské recese a vyostřené mezinárodní situaci menší, bylo dosaženo ambiciózního cíle,“ řekl Dr. Jochen Köckler, generální ředitel Deutsche Messe.
Návštěvníci, jichž přes 40 % přijelo ze zahraničí (nejvíce kromě hostitelského Německa z Číny, Nizozemska, USA, Koreje a Japonska), zde mohli najít inspiraci, jak mohou ve svých továrnách využívat automatizaci, umělou inteligenci, vodík a mnoho dalších high-tech řešení a přizpůsobit je tak budoucím potřebám. Byly zde představeny také inovace, které umožňují konkurenceschopný a udržitelný průmysl.
Veletrh navštívilo také přes 300 hospodářsko-politických delegací. Tématem jejich programu byly zpravidla konkurenceschopné náklady na energie, rozšíření digitální infrastruktury, rychlé schvalovací postupy, odbourání zbytečné byrokracie a příliv kvalifikované pracovní síly. Příkladem celoevropské spolupráce byla letošní partnerská země Norsko, s níž Německo na veletrhu podepsalo významné dohody v oblasti vodíkových technologií o přepravě vodíku i o ukládání CO2, tzv. Carbon Capture and Storage (CCS), aby byl do roku 2030 realizován velkoobjemový dovoz vodíku z Norska do Německa a vybudována potřebná infrastruktura.

Od „strojařiny“ k digitálnímu bezemisnímu průmyslu
Měnící se časy dokumentují i změny, jimiž se organizátoři snaží reagovat na požadavky doby, které se odrážejí v obsahovém profilu veletrhu. Zatímco minulým ročníkům dominovaly zejména firmy z oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu, energetiky, kompresorové techniky a průmyslové automatizace, poslední roky přinesly razantní nástup digitalizace a s ní souvisejících oborů, pokročilých softwarových řešení, zpracování velkých dat, AI a komunikačních technologií (zejména bezdrátových) a zaměření na ekologii, udržitelnost a snižování CO2. V rámci tohoto posledního ročníku konkrétně na digitální a klimaticky neutrální výrobu, bezemisní technologie a využití vodíku.
Zastoupeny byly i nyní vysoce aktuální robotika a automatizace, byť ve výrazně menší míře, než tomu bylo donedávna, protože pozornost vystavovatelů i návštěvníků se v těchto oblastech upíná nyní spíše k oborově specializovaným a tematicky zaměřeným akcím, jako je např. automatica v Mnichově, stuttgartské veletrhy LogiMAT či AMB apod.
Ale výstavní akce se širším záběrem, jaké reprezentují právě veletrhy Hannover Messe, jsou však pro mnoho firem včetně těch českých stále atraktivní právě vzhledem k možnosti představit nabízené produktové novinky i služby v návaznostech na další oblasti. A tak jsme mezi vystavovateli našli dost českých společností, jako např. dodavatele gumárenských výrobků Rubena Náchod, materiálové výzkumníky z Comtes FHT, výrobce zemědělských robotů Fravebot, strojírenské firmy ProgresTech a MS ProTech či výrobce ocelových nádrží a konstrukcí BAEST Machines & Structures v rámci společné expozice, nebo samostatně vystavující, např. českého výrobce snímačů SENSIT apod.

Prestižní ceny Hermes Award
Právě senzory byly ostatně i hvězdou letošního ročníku prestižní ceny Her¬mes Award udě¬lo¬vané na každém veletrhu Hannover Messe. Tentokrát šlo o ře¬še¬ní s mi-mo¬řád¬ně vy¬so¬kou úrovní tech¬no¬lo¬gic¬ké ino¬va¬ce – a tu letos získal pro¬jekt 2D Gras-ping Kit spo¬leč¬nos¬ti SCHUNK. Jejich apli¬kač¬ní sada založená na systému strojového vidění podporovaného AI a ucho¬po¬va¬če spe¬ci¬fic¬ké¬ho pro danou apli¬ka¬ci zajistí i s menším sou¬borem tré¬no¬va¬cích dat a kratší dobou učení spo¬leh¬li¬vé vy¬chys¬tá¬vá¬ní a ma¬ni¬pu¬la¬ci s ná¬hod¬ně uspo¬řá¬da¬ný¬mi a ne¬po¬lo¬ho¬va¬ný¬mi díly i při mě¬ní¬cích se pod-mín¬kách. To umožňuje au¬to¬ma¬ti¬zo¬vat opa¬ko¬va¬né tří¬dě¬ní nebo lo¬gis¬tic¬ké úlohy s menšími ná¬kla¬dy.
Cenu Hermes Start-up Award 2024 získal zase kompaktní odolný senzor firmy Archigas pro rychlé, přesné a spolehlivé měření vodíku vyvinutý ve spolupráci s Univerzitou aplikovaných věd RheinMain, který pomůže při bezpečné výrobě, skladování i využívání vodíku.
Nicméně i když absence některých tradičních silných hráčů, kteří patřili k významným vystavovatelům, byla letos už znatelná, veletrhy přes obtížné časy, jimiž nyní (stejně jako celá ekonomika) procházejí, stále lákají velké počty firem i profesionálů z řad odborné i běžné veřejnosti. Jak konstatovali na stánku jednoho z českých vystavovatelů, který jsme během naší dvoudenní návštěvy Hannover Messe navštívili: „Veletrhy jsou stále důležité, protože lidský kontakt a možnost setkání s partnery a získání nových zákazníků, stejně jako možnost vidět na vlastní oči, co nabízí konkurence, jsou a budou pořád nenahraditelné…“.
Veletrh byl také atraktivní šancí pro více než tři stovky start-upů, které veletržní platformu využily k navázání potřebných kontaktů s průmyslovými partnery. To zdůraznil také Dr. Jochen Köckler – dialog mezi start-upy, investory a průmyslovými podniky byl mnohem intenzivnější než v předchozích letech, což podněcuje organizátory, aby na příštím ročníku Hannover Messe 2025, který se bude konat od 31. března do 4. dubna, věnovali tomuto tématu ještě více prostoru.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano