asseco Aimtec murr

Unikátní bateriové úložiště ve Vranově

V objektu vodní elektrárny Vranov zprovoznil Siemens bateriové úložiště se speciálním plynovým hasicím zařízením. Elektrárna uvedená do provozu před 90 lety dodává energii vyráběnou trojicí Francisových turbín s celkovým výkonem 18,9 MW.

 

Úložiště provozované firmou E.ON je postavené na technologiích Siemens a EVC a při kapacitě 2,5 MWh dosahuje výkonu 2,5 MW. Bateriové články jsou chráněny plynovým zařízením Siemens Sinorix CDT. Vzhledem k umístění celého systému uvnitř elektrárenského objektu z 30. let 20. století, místo ve venkovních kontejnerech, jde o unikátní řešení. Instalovaný detekční a hasicí systém neustále nasává z rozvaděčů, v nichž jsou umístěny li-ion články, vzorky vzduchu, které jsou přiváděny do speciálních vyhodnocovacích jednotek. Spuštění hasicího systému je automatické a k eliminaci falešných poplachů jsou všechny systémy zdvojené. K zahájení hašení je zapotřebí dvojitě ověřená detekce požáru.
Hašení probíhá vytěsněním kyslíku dusíkem z celého chráněného prostoru pod hodnotu cca 12 % ve vzduchu, kdy z důvodu jeho nedostatku začíná docházet k zastavení chemické reakce hoření. Zásoba dusíku spočítaná pro objem úložiště i potřebnou koncentraci dusíku je uložena v tlakových lahvích v samostatné strojovně. Pokud systém detekuje požár, spustí se světelná i zvuková evakuační signalizace a po 60 sekundách se celý prostor zaplní hasivem, kdy je garantováno udržení koncentrace dusíku po dobu minimálně 30 minut. To dává hasičům dostatek času na reakci a zamezuje vznícení baterií.

Foto: E.ON

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano