asseco Aimtec murr

Český výrobce dronů expanduje do Asie

Pražská firma Primoco už do Asie své drony dodává, nově je tam ale hodlá i vyrábět. Dohodla se s vládou Uzbekistánu na založení společného podniku, který zajistí zbudování výrobního a servisního střediska poblíž Taškentu, a to už letos.

 

Primoco v něm bude mít 85% podíl, zbytek připadne uzbeckému ministerstvu dopravy, které výměnou za 15% podíl postaví letiště i továrnu, do nichž tak Primoco nebude muset investovat. V Uzbekistánu bude vyrábět kompletní drak z kompozitních materiálů, motory a elektroniku bude dovážet z ČR. Uzbecký závod by měl příští rok zhotovit asi dvanáct strojů, z nichž část je určena pro tamní trh, část dalším zákazníkům. Právě vznik továrny v regionu má výrazně usnadnit jednání s klienty z Kazachstánu, Turkmenistánu, Ázerbájdžánu, Mongolska, Tchaj-wanu, Vietnamu či Filipín.
Aktuálně má Primoco k dispozici jen výrobní halu v pražském Radotíně, z níž se hodlá přesunout do plánované nové továrny na vlastním letišti v Písku, která ale zahájí provoz až za dva-tři roky. Spuštění produkce v Uzbekistánu už v příštím roce tak může pomoci rychle navýšit výrobní kapacitu pro rostoucí poptávku, která je nyní omezena na stovku strojů ročně. Po budoucím přesunu do Písku by měla vzrůst až na 250 strojů.
Firma získala nejvyšší civilní certifikaci EASA LUC, a je v závěrečné fázi testů i na vojenskou podle normy NATO STANAG 4703. Její stroje One 150 dokážou létat nezávisle podle naprogramovaných letových plánů, včetně plně automatického vzletu i přistání, a při rychlosti 100–150 km/h vydrží ve vzduchu až 15 hodin.

Foto: Primoco

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano