asseco Aimtec murr

EU plánuje nejmodernější výrobní linku na čipy

V Evropě má vzniknout moderní prototypová linka na výrobu hi-tech čipů, která by měla umožnit jejich produkci ještě pokročilejším procesem, než jaký aktuálně zvládá světový čipový lídr, tchajwanská firma TSMC.

 

Za projektem unikátního výrobního zařízení připravovaného ve spolupráci s nizozemskou firmou ASML, dodavatelem technologie UV litografie, stojí belgická výzkumná organizace IMEC, která je klíčovým světovým centrem pro vývoj polovodičů budoucnosti, a má na něj schválené financování v přepočtu asi 62 mld. Kč.
TSMC dnes na základě návrhu zákazníků vyrábí čipy pomocí třínanometrového procesu, přičemž příští rok chce začít s první fází dvounanometrové výrobní technologie výroby. IMEC má však ambice posunout výrobní proces do spektra, kde výrobci čipů už nemluví o nanometrech, ale angströmech, což je jednotka vyjadřující velikost atomů nazvaná po Andersi Jonasu Ångströmovi a označuje hodnotu odpovídající 100 pm neboli 0,1 nm, tzn. 10−10 m.
Pilotní linka IMECu je jedním z výsledků tzv. evropského zákona o čipech (Chips Act), a jejím cílem je posílit roli Evropy v čipovém průmyslu. Má umožnit univerzitám i firmám levně vyrábět prototypy nejmodernějších čipů a nespoléhat se tak na Tchaj-wan či Jižní Koreu, a co je podstatné, k unikátnímu výrobnímu zařízení by měla získat přístup i ČR.

Foto: IMEC

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano