asseco Aimtec murr

Liberecká univerzita pomáhá přibližovat AI

iQLANDIA v Liberci se může za loňský rok pochlubit téměř půlmilionovou návštěvností, konkrétně číslem 485 000. Nyní nabízí také specializovanou miniexpozici věnovanou tématu umělé inteligence (AI).

 

Cílem miniexpozice AI, na jejíž přípravě se podíleli i specialisté z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci (FM TUL) je, aby návštěvníci prostřednictvím interaktivních exponátů porozuměli podstatě umělé inteligence, principům jejího fungování a seznámili se také s jejími současnými možnostmi i limity.
K tomu slouží čtyři exponáty, které volně navazují na humanoidního robota Thespiana. Například rozpoznávání tváří pomocí technologie face detection a její praktické aplikace, chat s umělou inteligencí (interaktivní možnost komunikace s AI), vytvoření obrázku na základě promptů (uživatelé mohou experimentovat s tvorbou obrázků a sledovat, jak AI reaguje a generuje nový obsah, a rozpoznávání obrázků (demonstruje principy rozpoznávání obrázků, představuje základní technologie AI a jejich využití v praxi).
„Je potřeba nástroje na bázi umělé inteligence srozumitelnou formou představit veřejnosti a iQLANDII se to v miniexpozici AI povedlo na výbornou. To, co tu vidíme a s čím mohou návštěvníci pracovat a komunikovat, jsou virtuální avataři. Dalším krokem je spojit AI s fyzickým robotickým systémem, což může být příští součást expozice. Nejde jen o humanoidní roboty, o kterých je hodně slyšet, mohou to být třeba drony a další robotické systémy, kde se AI bude uplatňovat,“ říká Jan Koprnický, proděkan FM TUL.

Radek Pirkl
Foto: iQLANDIA  

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 1 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 0
Zaujal Vás tento článek?
Ano