asseco murr

Největší kontejnerová e-loď je z Číny

Státní firma China Ocean Shipping Company (COSCO), největší kontejnerový přepravce v Číně, která denně poskytuje zaoceánské přepravní kapacity čínským výrobcům automobilů, spustila na vodu novou elektrickou nákladní loď.

 

Plavidlo The Greenwater 01 je největší svého druhu a první na světě o kapacitě 700 TEU. Její hmotnost je přes 10 tisíc tun při délce téměř 120 m a šířce bezmála 24 m. Může plout na trase mezi Šanghají a Nanjingem maximální rychlostí 20 km/h. Pohon zajišťují baterie o kapacitě přes 50 000 kWh, přičemž počet bateriových modulů lze konfigurovat v závislosti na délce plavby (např. přidat dodatečné bateriové boxy nabízející 1600 kWh elektřiny pro extra „dojezd“). Celkově je tak možné vybavit loď až 24 bateriovými boxy, s nimiž může elektrická kontejnerová loď dokončit cesty, které spotřebují až 80 000 kWh energie, což by podle webu electrek.co odpovídalo přibližně 15 tunám paliva pro podobnou cestu na tradiční kontejnerové lodi. O době potřebné pro nabíjení takovéto kapacity firma informace neuvádí, nicméně zdůrazňuje, že nová Greenwater 01 může ušetřit 3900 kg paliva na každých 100 námořních mílích cesty, čímž snižuje emise oxidu uhličitého o 12,4 tun.

China Ocean Shipping Development převzala dvě tyto nové elektrické kontejnerové lodě o kapacitě 700 TEU postavené společnostmi COSCO.

Foto: COSCO

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 40 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano