asseco murr

Rikša s odnímatelným skútrem

U nás se s nimi moc nesetkáme, ale v Asii prokazují motorizované rikši cenné služby při přepravě nákladu nebo cestujících v městském prostředí, podobně jako skútry, které jsou hbitější, a snáze se s nimi parkuje.

 

Indická firma Surge Automobiles se rozhodla zkombinovat výhody obou v jediném modulárním řešení a svůj plně elektrický model S32 charakterizuje jako první vozítko na světě přizpůsobující se segmentu. Využívá systém Advanced Modular Scaleable Electric Platform (AMSEP). Tělo a rám rikši obsahuje baterie, motor zadní nápravy, elektroniku hnacího systému a zadní kola. Zapuštěná dokovací oblast v přední části plošiny umožňuje zasunutí zadní části dvoumístného skútru. Poté se zadní kolo skútru zvedne ze země a skútr slouží jako kokpit pro rikšu.
Proces spojování/oddělování trvá pouhé tři minuty a vyžaduje jen, aby uživatelé při nasouvání a vysunování skútru jednoduše zmáčkli tlačítko. Náhodnému oddělení během jízdy zabraňuje elektromechanický uzamykací mechanismus.
Výrobce plánuje nabízet čtyři různá těla rikš: nástavbu PV s prostorem pro dva cestující za řidičem, LD s nákladní korbou podobnou pick-upu, uzavřený nákladní box HD a plochý ložný prostor FB. V konfiguraci jako rikša mají všechny verze maximální rychlost 45 km/h, samotný skútr pak až 60 km/h.

Foto: Surge Automobiles

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 33 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano