asseco murr

Futuristický létající tanker

Divize Skunk Works firmy Lockheed a tvůrce řady pozoruhodných letadel se pochlubila obrázkem nově vyvíjeného tankovacího stroje označovaného jako NGAS.

 

Nový tankovací stroj by měl být nástupcem stárnoucích KC-135 Stratotankers a doplnit flotilu KC-46 a KC-10 letectva Spojených států amerických (USAF). Létající tankery jsou nezbytné pro americké a spojenecké letové operace, protože umožňují vojenským letounům operovat daleko mimo dosah jejich základen.
Ačkoli o tankeru NGAS nebyly zatím zveřejněny žádné podrobnosti, obrázek ukazuje menší, agilnější letadlo schopné nést relativně velké množství paliva. Stroj s futuristickým profilem má křídla typu lambda, šikmou linii trupu od přídě k místu, kde splývá s křídlem, aby rušil radarové signály, zaoblené a zapuštěné dvojité vstupy vzduchu a ocasní plochu do tvaru V se zapuštěnými výfuky, které snižují radarovou a tepelnou stopu stroje.
Kokpit naznačuje dvoučlennou posádku a obecné uspořádání napovídá, že výložník vyčnívající ze spodku NGAS může být při doplňování paliva ovládán autonomně, a pod krytkou na horní části trupu by měl být otvor pro doplňování paliva, takže tanker bude schopen přijímat palivo z jiného tankeru za letu, což napovídá jeho určení pro mise na velmi dlouhé vzdálenosti.
Design s prvky stealth, dolet a vysoká schopnost přežití konceptu NGAS zapadají do informací USAF, že tyto stroje jsou navrhovány jako víceúčelové platformy pro různé typy misí, jako např. pro zpravodajství, průzkum, velení nebo jako arzenální stroje pro roje a rakety.

Foto: Lockheed Martin

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 47 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano