asseco murr

Vypěstujte si „elpíčko“

Prodeje vinylových desek neustále rostou, ale v rámci snah o omezení plastů, z nichž se desky lisují, vytvořila britská firma Evolution Music rostlinnou alternativu.

 

Podle odhadů firmy by rostlinná alternativa mohla při dosavadní celosvětové produkci 180 mil. kusů vinylů o standardní hmotnosti 140 g ušetřit na 30 000 tun PVC použitého při jejich výrobě každý rok.
EvoVinyl se vyrábí z cukrové třtiny, přírodních minerálních pojiv a barviva, přitom by se ale gramodesky mohly stále vyrábět pomocí stávajících zařízení. Výrobci by tak měli ušetřit čas i peníze díky bioplastové směsi, která vyžaduje nižší teploty pro lisování.
Dosavadní testování prokázalo 30% energetickou úsporu, pokud závod přejde zcela na tento produkt a lisování desky zabere o 50 % méně času. Jakýkoli odpad z procesu lze znovu použít k výrobě „přebroušených“ LP desek, které se mohou pochlubit stejnou kvalitou jako původní. Navíc alba EvoVinyl mohou být recyklována nebo použita v kompostovacím zařízení.
Ekologické desky nevyžadují nový gramofon a materiál je méně náchylný na statickou elektřinu. A pokud jde o kvalitu zvuku, má být k nerozeznání od tradičního vinylu.

Foto: Evolution Music

 
Publikováno: 19. 7. 2024 | Počet zobrazení: 73 článek mě zaujal 5
Zaujal Vás tento článek?
Ano