asseco murr

K vodě, ale i pod hladinu…

Historie osobních ponorek sahá hluboko do historie, kdy takovéto plavidlo zhotovil v roce 1623 holandský vynálezce Cornelius Drebbel. Ale moderní stroj k rekreačním účelům představil až Graham Hawkes v 70. letech 20. století.

 

Zatímco většina miniponorek je schopna sestoupit asi 300 m pod hladinu a ponorky pro oceánské expedice do 4000 m, existují i výkonnější verze, např. firma Triton nabízí dvoumístnou ultrahloubkovou ponorku Triton 36000/2, která jako první získala certifikaci pro „neomezené“ hloubky.
Mnohem velkorysejší je zatím nerealizovaný projekt privátní ponorky Migaloo, jejíž koncept je výrobcem charakterizován jako „ponorná jachta“, čemuž odpovídá i její zaměření na komfort. Osazenstvo se rozhodně nebude tísnit ve spartánských prostorách typických pro malé ponorky. Plánovaný model M5 je schopný strávit pod vodou i čtyři týdny s ponorem do hloubky 250 m. Se svou délkou 165,8 m a trupem o šířce 23 m a tisícovkou m2 luxusního interiéru rozhodně není žádný drobeček, pojme 20 pasažérů a 40člennou posádku. Dieselelektrický & AIP pohon má umožnit rychlost 20 uzlů na hladině, a 12 uzlů pod vodou. Ve výbavě má mít i vrtulník, drony, horkovzdušný balón a dvě trpasličí ponorky.
A protože Migaloo Submersible Yacht nejsou žádní troškaři, navrhli i celý umělý ostrov Kokomo Ailand s rozměry 117 x 78 m, který připomíná těžební plošinu, ale s futuristickým designem a možností pohybu díky 8 azipodům. Počítá s heliportem, bazény, umělou džunglí s vodopádem, palmami a vertikálními zahradami. K mání bude i podmořský vyhlídkový jídelní salon, taneční parket či výtah ke krmení žraloků. Kuriózní na tom je, že firma, která tento ambiciózní projekt vytvořila, sídlí v zemi, která nemá moře, ale velehory – v Rakousku.

Josef Vališka
Foto: Migaloo

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 20 článek mě zaujal 2
Zaujal Vás tento článek?
Ano