asseco murr

Inovace elektromobilů zkrátí čas dobíjení

Možná jste se již někdy u elektromobilu setkali s pojmem 400V nebo 800V architektura. V podstatě se jedná o údaj, s jakým napětím funguje vnitřní elektrická síť vozu. Čím je napětí vyšší, tím vůz efektivněji nakládá s elektřinou.

 

Výkonnější architektura také výrazně zkracuje dobu potřebnou k dobití elektromobilu. Jedním z průkopníků 800V architektury je se svou platformou E-GMP i automobilka Kia, které se podařilo u svých modelů EV6 a EV9 zkrátit dobu dobíjení z 10 na 80 % na pouhých 18, respektive 24 minut.
Přínosy 800V architektury však nejsou pouze v rychlejším dobíjení. Vyšší napětí umožňuje výrobcům použít tenčí kabely a menší komponenty měničů. To vede k lehčím konstrukcím, nižším energetickým ztrátám, ke zvýšené efektivitě i k nižší spotřebě energie. Vyšší dobíjecí výkony navíc zlepšují efektivnost rekuperace energie při brzdění bez rizika přehřátí součástek. Výsledkem je celková vyšší účinnost pohonu a tím i delší dojezd.

Spousta možností
Automobilka Kia využívá 800V architekturu zejména díky své vlastní podvozkové platformě E-GMP, která byla od samého počátku navržena výhradně pro vozy s elektrickým pohonem. Chytrý a patentovaný přístup jí umožnil použít vyšší napětí a současně navrhnout cenově konkurenceschopné vozy.
V rámci 800V architektury přišla Kia například s vlastní integrovanou řídicí dobíjecí jednotkou (ICCU), jež má hned několik zajímavých funkcí. Nejenže umožňuje dobíjení z různých zdrojů stejnosměrného i střídavého proudu, ale nabízí i technologii V2L. To znamená, že elektřinu z akumulátoru lze posílat do externích zařízení pracujících s napětím 120 nebo 230 V. 
V praxi tak mohou vozy s touto funkcí dobíjet nejen například kávovar, elektrický gril či jiný elektromobil, ale dokonce i celý dům. Model EV9 je navíc po technologické stránce připraven i vracet nevyužitou elektřinu zpět do distribuční soustavy.  

Martin Pitro
Foto: Kia

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 37 článek mě zaujal 2
Zaujal Vás tento článek?
Ano