asseco murr

Korea posiluje spolupráci s českým průmyslem

Jihokorejské průmyslové giganty oficiálně představily nové investice v ČR – a nejde rozhodně o žádné drobné. Korejci hodlají v případě získání zakázky investovat do spolupráce s českým strojírenstvím sumy v řádu miliard korun, a převést k nám i exkluzívní špičkové technologie.

 

Koncern Doosan oznámil 13. května na Dnu česko-korejského průmyslového partnerství Doosan Partnership Day v Praze významné investice do české ekonomiky v řádu zhruba tří miliard korun. Akce se zúčastnili zástupci vlády a průmyslu z ČR i Koreje, jako např. Jeongwon Park, předseda představenstva skupiny Doosan, Yeonin Jeong, místopředseda představenstva Doosan, a Scott Park, místopředseda představenstva Doosan Bobcat, a také představitelé Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Doosan a KHNP vynášejí trumfy
Své ambice v zakázce pro Dukovany korejský koncern kromě oznámení velkorysého investičního záměru podpořil navíc dalším silným argumentem: V případě vítězství v tendru, kterého se účastní společně s francouzskou státní společností EDF, by využil turbínu vyrobenou v Česku a hodlá sem převést i své špičkové technologie.
„Doosan patří mezi světové výrobce turbín v oblasti jaderné i klasické energetiky a jako silný partner firmy Korea Hydro & Nuclear Power přicházíme do České republiky podpořit její aktivity v tendru na dostavbu JE Dukovany. Pokud získá tuto pro český i korejský průmysl významnou zakázku, bude turbínu pro sekundární ostrov, jedno z hlavních zařízení jaderné elektrárny, dodávat plzeňská Doosan Škoda Power, a počítá se i se silným zapojením českých firem do dostavby nových jaderných zdrojů,“ uvedl Jeongwon Park.
Jihokorejští průmyslníci představili také plán Doosan Enerbility přesunout do Plzně klíčová know-how v oblasti výroby vzduchem chlazených generátorů s výkonem do 300 MW a vývoj i výrobu technologií plynových a vodíkových turbín, které pomohou ČR stát se významným evropským hráčem v segmentu výroby bezuhlíkové energie.
Byla podepsána také klíčová memoranda s českými firmami o spolupráci na projektech v tuzemsku i v zahraničí mezi Doosan Enerbility Nuclear Business Group, Doosan Enerbility Power Service Business Group a společnostmi Vítkovice, ZAT, Škoda JS a MICO, např. na výrobu výměníků tepla nebo pomocných zařízení pro jaderné elektrárny.
Na Doosan Partnership Day navázalo o dva týdny později Česko-korejské fórum jaderného inženýrství a stavebnictví. Akce pořádaná společností Daewoo E&C ve spolupráci s KHNP, KNA a Doosan Enerbility se zaměřila hlavně na širší spolupráci mezi českými a korejskými firmami a maximální zapojení lokálních dodavatelů.
„Spolupráce s českými firmami, které disponují špičkovými technologickými a vědeckými kapacitami, je pro úspěch dostavby nových jaderných bloků v Česku nejen jednou z našich hlavních priorit, ale i naprostou nezbytností. Zavázali jsme se, že je postavíme s maximálním zapojením českých firem a využitím synergií pro spolupráci, včas a v rámci rozpočtu,“ řekl výkonný viceprezident společnosti KHNP Insik Park, který se akce zúčastnil s dalším významným představitelem korejského průmyslu, jímž byl CEO Daewoo E&C Jung Wan Baek.

Transfer špičkových technologií do ČR
Doosan Škoda Power dodává produkty vyrobené v Česku na globální trh. Generátory pro turbínový ostrov se však dosud dovážely ze zemí, jako jsou Korea, Německo, Indie či Japonsko. Doosan Enerbility proto plánuje letos převést vlastní technologii vzduchem chlazených generátorů s výkonem do 300 MW, použitelnou pro hlavní model parní turbíny, pod know-how dceřiné firmy Doosan Škoda Power. Vzhledem k tomu, že se tato technologie uplatní i u parních turbín pro malé modulární reaktory, které Doosan Škoda Power připravuje uvést na trh, tato investice významně pomůže českému strojírenství proniknout na globální trhy malých modulárních reaktorů.
Doosan však hodlá převést do ČR i další hi-tech, která by Česko zařadila mezi světovou technologickou elitu: výrobu plynových a vodíkových turbín. Technologie plynových turbín je kvůli vysokým bariérám vstupu na trh v současné době dostupná jen v USA, Německu, Japonsku a Koreji. Doosan Enerbility převede pod dceřinou firmu Doosan Škoda Power technologii vysoce účinných plynových turbín třídy H o výkonu 100 MW, která je v současné době ve vývoji, a touto významnou investicí přispěje k tomu, aby se ČR stala centrem plynových turbín v Evropě.
Souběžně s plynovou turbínou třídy H jsou ve světě vyvíjeny i první technologie turbín s přechodem na 100% spalování vodíku, na nichž Doosan rovněž intenzivně pracuje. Očekává se, že vodíková turbína se v budoucnu stane klíčovou technologií pro bezuhlíkovou výrobu elektrické energie, a o její vývoj se ucházejí významné země z celého světa. I toto vysoce inovativní know-how bude součástí plánovaného transferu technologií do ČR, a díky přenosu technologie do Plzně bude jednou z nich i Česká republika.

Vladimír Kaláb
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 24 článek mě zaujal 2
Zaujal Vás tento článek?
Ano