asseco murr

EDF chce vytvořit v Česku technologické centrum pro EPR1200

Podobná akce se dosud v Česku nekonala. Více než stovka jaderných expertů, akademiků a zástupců českého průmyslu měla unikátní možnost seznámit se podrobně s technologií EPR1200, kterou společnost EDF nabízí pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR.

 

Technické sympozium o EPR1200, které 18. června v Praze uspořádala EDF se svými partnery, představilo českému odbornému auditoriu v mimořádném detailu jaderný blok EPR1200, nejnovější design z rodiny EPR. Ten v sobě kumuluje zkušenosti z provozu 57 reaktorů ve Francii a zpětnou vazbu z provozu prvních reaktorů tohoto typu v Evropě. Ve světě funguje tato technologie od roku 2018 a první evropský EPR byl spuštěn loni ve Finsku, další uvádí EDF do provozu ve francouzském Flamanville a zároveň staví dvojici nových EPR ve Velké Británii, kde se na projektu v Hinkley Point C podílí i několik českých firem.

Vstupenka českých firem na zahraniční trh
„Chceme vybudovat s Českem silné průmyslové a technické vazby a technologii EPR1200 zpřístupnit nejen společnosti ČEZ, ale celé české jaderné komunitě,“ říká Roman Zdebor, ředitel české pobočky EDF s tím, že dosavadní zkušenosti s jadernou technologií EPR a sdílené regulatorní prostředí v Evropě předurčují český průmysl k vysokému podílu dodávek pro nové české bloky, a širokým možnostem zapojení do dalších projektů EPR.
Spolupráce mezi českým a francouzským jaderným průmyslem probíhá už desítky let, ať už jde o dodávky komponent z ČR pro francouzské elektrárny nebo modernizaci řídicích systémů v JE Dukovany a Temelín v podání firmy Framatome. Jak uvedl Josef Perlík, výkonný ředitel Aliance české energetiky, v realizační fázi je už i řada dodávek českých společností souvisejících s technologií EPR, takže proces jejich adaptace na ni probíhá kontinuálně.
EDF aktuálně eviduje na dvě stovky českých firem, které se mohou stát dodavateli pro nové jaderné bloky v ČR, a zhruba 90 z nich je ve fázi předkvalifikace. Pokud se stanou kvalifikovanými dodavateli EDF, mohou se uplatnit i na řadě dalších jaderných projektů EDF po Evropě.
Společnost plánuje spolupracovat nejen s českým průmyslem, ale také mobilizovat české inženýrské a výzkumné kapacity. Oznámila, že v příštích desetiletích bude třeba uvést do provozu až 50 jaderných elektráren, a usiluje o to, aby velká část z nich byla postavena s využitím technologií EPR a EPR1200.
„Česko není v jaderné energetice žádným nováčkem. Má velmi silný jaderný průmysl, ale i vynikající inženýrské, akademické a výzkumné prostředí v mnoha technických oborech, které jsou pro jaderný průmysl zásadní. V rámci naší vize vybudovat flotilu evropských reaktorů chceme z Česka udělat technologické centrum pro EPR1200, které bude sloužit nejen českému programu, ale i dalším projektům EDF v Evropě,“ oznámila Sarah Illouz, ředitelka zodpovědná za nabídku EDF společnosti ČEZ.



Pozornost vyžadují všechny aspekty
Témata sympozia podrobně pokryla všechny klíčové funkce, architekturu i vlastnosti EPR1200 od zajištění bezpečnosti přes jaderné palivo, systémy kontroly a řízení až po diskusi, jak je reaktor plně přizpůsoben splnění provozních, klimatických a regulačních požadavků v Evropě. Česko jako vnitrozemský stát může umístit jaderné elektrárny pouze na březích řek a využít systém s chladicími věžemi. „Při rostoucích problémech vyvolaných klimatickými změnami je otázka výběru vhodné technologie přizpůsobené novým podmínkám velmi důležitá. Díky tomu, že 36 z 57 provozovaných reaktorů ve Francii je chlazeno říční vodou, je zřejmé, že EDF má rozsáhlé zkušenosti s optimalizací svých chladicích řešení pro takové podmínky,“ uvedl Jiří Marek, předseda spolku Jaderní veteráni.

Při posuzování ERP1200 ze strany jaderného dozoru se ČR může opřít o licence pro technologii EPR ze tří evropských zemí: Finska, Francie a Velké Británie. Francouzský jaderný regulátor ASN, který už osvědčil, že výchozí design EPR a jeho adaptace EPR1200 mají shodné bezpečnostní systémy, je připraven plně podpořit český Státní úřad pro jadernou bezpečnost v jeho roli nezávislého posuzovatele.

Prakticky totožné pro EPR i pro EPR1200 jsou stejně tak i všechny klíčové komponenty, jako kompenzátor objemu, parogenerátor či hlavní cirkulační čerpadlo. A právě mimořádná míra shody mezi výchozím reaktorem a jeho středně velkou verzí, se zkušenostmi EDF s licencováním a výstavbou v Evropě dávají velkou míru jistoty pro úspěšnou realizaci projektu EPR1200 v ČR, konstatuje EDF.

Josef Vališka z podkladů EDF
Foto: EDF

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 19 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano