asseco murr

Prediktivní údržba je základem zdravého strojního vybavení

Tradiční technologický seminář, který připravily firmy KLEENTEK a Intribo ve dnech 12. a 13. června letošního roku v příjemném prostředí hotelu Všetice, byl zaměřen na trendy i senzorové novinky v oblasti průmyslového mazání.

 

Účastníci z řad firemních specialistů údržby, kterých bylo letos na 60, měli možnost prodiskutovat s odborníky zmíněných společností nejrůznější aspekty péče o oleje. Kromě prezentace řešení pro Průmysl 4.0 v podobě nové generace přístrojů KLEENTEK využívajících pokročilé senzory k monitorování stavu oleje a možnosti upgradu a dovybavení stávajících zařízení předchozí generace touto technikou, jsou nejcennějším přínosem této akce hlavně informace.
Špičkoví tribotechničtí specialisté se na nich podělili o cenné zkušenosti a praktické postupy umožňující zefektivnit údržbu strojů i zařízení a nastavit kontinuální péči o provozní náplně. Mimo technologických informací včetně přesvědčivých ukázek filtrace procesních a extrémně znečištěných provozních kapalin má samozřejmě problematika, na níž byl seminář zaměřen, i ryze praktický ekonomický aspekt – kondice olejů je významným faktorem produktivity celé výroby, a účastníci akce se tak dozvěděli, jak snížit náklady a zajistit stabilizaci výkonů strojů i strategii jejich nulové poruchovosti.

V hlavní roli oleje
První část semináře byla ve znamení olejů. Organizátoři připravili detailní pohled na tuto problematiku, kterou pokrývaly okruhy: Nejčastější dotazy k péči o oleje, Péče o nové oleje a optimální postupy při manipulaci s oleji v podání Jana Comorka, Elektrostatické čištění olejů přiblížil Mojmír Dobeš a Optimalizace produkčních cyklů kapalin zas Lukáš David.
Odpolední blok zahájila přednáška Zdenka Šmída Odstraňování vody z maziv, zaměřená na problematiku jednoho z nejběžnějších, ale zároveň také nejnebezpečnějších kontaminantů olejových náplní a možnosti, jak rizikům, které představuje, předcházet. Poté pokračovala odborná část semináře prezentací případové studie „Péče o točivé stroje“, kterou zajistil vzácný zahraniční host – Niels Verdoes, obchodní ředitel společnosti Fluitec. Firma nabízí přizpůsobitelný program Fill4Life, který výrazně prodlužuje životnost strojních zařízení a jejich kapalin, a zaměřuje se i na podporu programů kvality a údržby minimalizací celkových nákladů a odpadu. Toho je dosaženo minimalizací vnikání kontaminantů, odstraňováním vedlejších produktů degradace oleje a doplňováním spotřebovaných aditivních složek, to vše při sledování stavu kapaliny.
Po této prezentaci následovaly přednášky Průmysl 4.0 v praxi, a Monitorování stavu oleje v reálném čase. V závěrečné části odpolední sekce Jan Novák s kolegy předvedli praktické ukázky on-line snímačů a laboratorní přístroje.
Druhý den pokračoval seminář dalším programem, který nabídl účastníkům seznámení s technologií radiální mikrofiltrace olejů (RMF), na něž se specializuje firma Des–Case, jejíž offline filtrační OLU jednotky pro hloubkovou radiální mikrofiltraci, charakteristické vysoce účinnými prvky s jemností od 0,5 mikronu, lze snadno instalovat na nové i stávající stroje a zařízení. Integrovaným čerpadlem s motorem se olej čerpá z nádrže do filtrační jednotky, odkud se po přefiltrování vrací již vyčištěný zpět do nádrže.
Následující přednášky se zaměřily na péči o procesní kapaliny, analýzy průmyslových maziv a téma digitalizace údržby. Dopolední sekce druhého dne byla zakončena diskuzí na téma „Přispějme k udržitelné budoucnosti“ pod taktovkou Milana Soukupa.
Odpolední část semináře byla pak zasvěcena zejména praktickým ukázkám práce se systémem Kleenlab, webové aplikace firmy KLEENTEK pro zjednodušení přístupu k výsledkům laboratorních analýz olejů a jejich hodnocení, a workshopu k vyhodnocování tribodiagnostických dat, následovaných panelovou diskuzí před závěrečným vyhodnocením semináře a předání oficiálních certifikátů.

Nové optické senzory
V rámci semináře měli jeho účastníci možnost si prezentované technologie i sami vyzkoušet. Na místě byly s asistencí odborníků pořadatelských firem k dispozici např.  přístrojové řešení Ruler pro rychlé a přesné měření životnosti průmyslových maziv a motorových olejů, či technologie MPC a CPA ke stanovení aktuální kondice oleje a zavzdušňovací filtry poslední generace značek Des–Case či RMF umožňující online sledování kondice strojů i olejů.
V doprovodné výstavce se představily i produkty německé firmy MKR Metzger pro čištění odpadních vod, mycích médií a kovoobráběcích kapalin, které umožňují, aby se odpadní voda obsahující olej nebo jiné nečistoty nestala nebezpečným odpadem, ale byla znovu použitelná. To umožňuje efektivně udržovat obráběcí kapaliny i média pro mytí a předúpravu a šetřit tak nejen materiál, ale i náklady na likvidaci.
Seminář využila firma KLEENTEK také k představení nejnovějšího rozšíření svého portfolia: Loni navázala spolupráci se španělským výrobcem optických senzorů Atten2, světovou špičkou v oboru online sledování kondice maziv, díky čemuž začala nyní jako její exkluzivní zastoupení na českém a slovenském trhu nabízet další inovativní možnosti v oblasti online sledování kondice maziv. Nejmodernější generace unikátních snímačů měření úrovně kontaminace a degradace maziv přináší revoluční spojení optické technologie rozpoznávání obrazu s algoritmy umělé inteligence (AI) k monitorování kondice olejů a provozních kapalin, a posouvá tak schopnost předcházet poruchám strojů na novou úroveň. Senzory Atten2 a získávání informací o aktuálním stavu strojů patří k tomu nejlepšímu, co lze aktuálně na trhu zařízení pro online monitoring provozních kapalin najít.
Pro zájemce o bližší seznámení s možnostmi této technologie nabízí KLEENTEK kromě detailních informací i možnost její zápůjčky na praktické vyzkoušení.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 27 článek mě zaujal 4
Zaujal Vás tento článek?
Ano