asseco murr

Pro těžké podmínky s delší životností

Novou řadu válečkových ložisek pro těžké aplikace, jako jsou průmyslové převodovky a stavební stroje, vyvinula společnost Schaeffler speciálně pro zvýšené požadavky na výkon v průmyslovém segmentu.

 

Nová ložiska NJ23-ILR s kompaktní konstrukcí jsou vybavena vysoce výkonnou klecí MPAX a mají velkou dynamickou nosnost zvýšenou v průměru o 24 %, čímž se životnost oproti základnímu typu NJ23 zdvojnásobila. Nabízejí lepší výkon než běžně dostupná ložiska stejného základního typu i za podmínek smíšeného tření v důsledku nedostatečného mazání. Uživatelé z průmyslových segmentů tak mají nyní k dispozici udržitelné a spolehlivé řešení valivých ložisek pro vysoce zatížené hřídele, které má vynikat odolností a být cenným příspěvkem ke snižování emisí CO₂.
Požadavky na technologii valivých ložisek se stále zvyšují, ale s využitím ložisek NJ23-ILR lze podle firmy Schaeffler překonat téměř všechny současné technologické výzvy v segmentu těžkých ložisek. Tradičně musí valivá ložiska pro těžké průmyslové převodovky odolávat velmi vysokým radiálním zatížením a být schopna nést axiální síly. A protože došlo k dalšímu výraznému nárůstu požadavků, musí nyní vysoce zatížené polohy ložisek na rychloběžných a vložených hřídelích v převodovkách zvládat také stále se zvyšující základní dynamické zatížení, vysoké zrychlovací síly a silné vibrace např. u vibračních strojů.
Neustále se zvyšují i očekávání ohledně pevnostních charakteristik naváděcího systému klece, přičemž kvůli obecnému trendu zmenšování a větší hustotě výkonu je k dispozici stále méně prostoru. Požadována jsou proto kompaktní a extrémně robustní valivá ložiska s nadprůměrnou životností, snadnou implementací a výměnou v omezeném prostoru. V zájmu udržitelnosti by ložiska měla nabízet kromě vysoké odolnosti i kombinaci ekonomické účinnosti s šetrností k životnímu prostředí.
Nová řada byla speciálně upravena tak, aby odpovídala těmto zvýšeným nárokům na výkon prostřednictvím optimalizace výběru materiálů, designu, kvality povrchu a tepelného zpracování. Vysoce výkonná klec MPAX s osvědčenými pevnostními charakteristikami nabízí nadprůměrnou nosnost a ukázala se jako extrémně robustní, např. v aplikacích s vysokými vibracemi.

Petr Přkryl
Foto: Schaeffler

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 21 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano