asseco murr

TAL 2024: Zamyšlení nad digitální transformací

Pod heslem Driving the Digital Fast Lane proběhl 18. června v Plzni 23. ročník konference Trends in Automotive Logistics (TAL), věnované digitální transformaci dodavatelských řetězců a trendům v logistice, kterou připravila firma Aimtec ve spolupráci s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou.

 

Jak konstatoval ve svém vystoupení Roman Žák, zakladatel pořádající firmy Aimtec, s odkazem na motto konference, nestačí jen inovovat, ale je potřeba inovovat dostatečně rychle. Digitalizace a proměna firem i dodavatelských řetězců akceleruje a k dispozici je stále větší množství technologií a softwarových řešení, ale základem pro úspěch digitalizace jsou stále lidé a jejich řízení, zapojení i účast na transformaci, jak zaznělo v přednáškách Nilse Fingera z CBS International Business School, Michaela Colberga z Rehau Automotive a Martina Vilíma ze společnosti AISIN.
Snad žádná konference se letos neobešla bez tématu umělé inteligence (AI). A podobně jako práce s daty, jejich význam, zabezpečení, pokročilá simulace i kybernetická bezpečnost byla umělá inteligence i spojující linkou přednášených příspěvků.
Zatímco před několika lety byl stěžejním tématem sběr dat samotný, aktuálně je to už hlavně jejich kvalita, analýza, integrace a další využívání. Data nad zlato, zdůrazňuje Michal Fichtner z Continental Automotive, který hovořil i o obavách, které vždy provázejí velké změny. Správná data jsou zásadní i pro simulační nástroje, jejichž využití na konkrétních příkladech ve Forvia Hella přiblížil Tomáš Sauer.
Carlos Portillo ze společnosti SAP poukázal na to, že umělá inteligence musí být v podnikovém kontextu relevantní (integrovaná do hlavních firemních procesů), spolehlivá (založená na pravdivých datech) a odpovědná (řešící etiku, ochranu soukromí a bezpečnost dat).
S nabídkou softwaru jako služby (SaaS) a využíváním cloudových řešení se stále častěji objevuje otázka bezpečnosti a ochrany cloudové infrastruktury, které se věnoval Wojtek Szczepucha z Amazon Web Services. K tradičnímu obsahu konference patří i průmyslová praxe, tentokráte např. specifika a výzvy logistiky baterií, které objasnil Lukas Brandl z BLC.
Po celý den byla k dispozici i Experience zone s řadou zajímavých technologických novinek. Například s nabídkou výkonných zařízení firmy Zebra Technologies pro pracovníky v první linii, jako jsou ultraodolné mobilní počítače s Wi-Fi6, 5G připojením a výkonným skenováním na dlouhé vzdálenosti, nebo nositelným skenerem s Bluetooth, který je nejmenším průmyslovým zařízením této kategorie na trhu, manipulační technikou STILL, 4IGV či nabídkami dalších partnerů.



Petr Kostolník
Foto: Aimtec

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 47 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano