asseco murr

Energetická produkce z Plzně má šanci na postup do elitní ligy

Jedním z významných korejských činitelů, kteří se zúčastnili akce Doosan Partnership Day, byl i Seungwoo Sohn, výkonný ředitel Doosan Enerbility, šéf mezinárodní divize Doosan Power Service Business Group, kterého jsme požádali o krátký rozhovor k prezentovaným záměrům firmy v ČR.

 

Znamenala by dodávka pro JE Dukovany v případě realizace korejskou stranou vysoké zapojení českého průmyslu?
Ano, budeme dodavatelem plzeňské Doosan Škoda Power, takže pokud by korejská strana získala zakázku na dukovanský projekt, měla by elektrárna českou parní turbínu vyráběnou v Plzni. A nejen turbínu, ale i celý turbínový ostrov, který je vlastně srdcem elektrárny.

Nemáte obavy z nedostatku zkušených vysoce kvalifikovaných pracovníků, které takové projekty vyžadují?
Plzeňská Škoda Power takové lidi má, jsou to profesionálové vysoce kvalifikovaní pro tento obor s dlouhodobou zkušeností.

Ve svém vystoupení jste zmiňoval i možnost spolupráce na dalších projektech, mj. i vodíkové technologie, konkrétně vodíkovou turbínu. Je možné přiblížit tuto novinku trochu podrobněji?
Vodíková turbína je založena na spalování plynu stejně jako tradiční plynová turbína, ale zatímco současné plynové turbíny využívají obvykle zemní plyn, tato technologie pracuje s jiným druhem plynu – vodíkem. Základní technologie funguje na stejném principu, ale vzhledem k odlišnému charakteru plynu, který používá, to však vyžadovalo vyvinout například i novou spalovací komoru a další systémy i zařízení. Technicky tak jde o zcela novou spalovací technologii, kterou zatím zvládlo vyvinout jen několik firem – kromě Doosanu třeba GE ve Spojených státech nebo německý Siemens, jež si navzájem čestně konkurují.

A tato technologie by v další fázi byla dostupná i v ČR?
Ano, ale zatím je to předmětem diskuze, protože jde o klíčovou investici, která vyžaduje nemalé prostředky, a to nejen finanční, ale také třeba špičkové inženýry. Doosan i plzeňský Doosan Škoda Power už ale jednají o možnostech spolupráce včetně společného vývoje v této oblasti. Takže nyní je to ve fázi diskuze.

Technologie takovéhoto významu obvykle nejsou rozvíjeny v obecném měřítku v mnoha zemích. Společnosti, které jimi disponují, si je drží pečlivě pro sebe, takže jsou výsadou jen několika vybraných zemí…
Přesně tak, a třeba právě v případě Jižní Koreje by jednou z nich v rámci vzájemné spolupráce mohla být i Česká republika. Plzeňská Doosan Škoda Power k tomu má potřebné předpoklady, týmy kvalifikovaných lidí i zkušenosti z výroby špičkových parních turbín a technologické know-how, které může být aplikováno v oblasti vodíkových zařízení této kategorie.

Zahrnují plánované projekty Doosanu v ČR např. i spolupráci s technickými obory Západočeské univerzity v Plzni?
Zatím není cíleně navázána spolupráce zaměřená konkrétně na tuto oblast. Ještě jsme o tom nejednali, ale vzhledem k předpokládané budoucí potřebě vysoce kvalifikovaných inženýrů a technických specialistů je to rozhodně možnost, kterou se budeme rovněž zabývat.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 45 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano