asseco murr

Oranžové léto se selficinem

Na dny 4. až 6. června pozvala společnost Mazak do svého technologického centra v Jažlovicích u Prahy zájemce o moderní obrábění na tradiční Technologické dny.

 

V duchu aktuálního trendu se Technologických dnů Yamazaki Mazak zúčastnily také partnerské firmy, které si pro účastníky přichystaly nejnovější inovace ze svého portfolia, ale i zkušenosti a ukázky obrábění na vystavených stojích z produkce Mazak.
Mezi šestnácti partnery, kteří participovali na této akci a kromě zajímavých ukázek připravili i praktické workshopy, figurovaly např. firmy Schunk, Ceratizit, Kennametal, Hoffmann Group, Renishaw, AxiomTech, Mitutoyo, Hexagon, nebo CNC Automation s produkty značky RoboJob, či v otázkách financování Societe generale (SGEF). Prezentace ukázek i možnost setkání a diskuze s partnerskými firmami byly tentokráte situovány v obou patrech technologického centra.
Jak konstatoval Petr Šimáček, Branch manager pro Českou a Slovenskou republiku, organizátoři věnovali maximální úsilí, aby připravili bohatý program, v němž si bude moci každý účastník najít něco zajímavého a inspirativního, a zajistili příjemnou atmosféru. Což se jim podle ohlasů návštěvníků podařilo.
Celá akce nabitá programem zajímavých ukázek přilákala více než stovku návštěvníků. Kromě šance prohlédnout si nejmodernější obráběcí techniku v akci, mj. i proto, že Technologické dny Yamazaki Mazak jsou tradičně i ideální příležitostí k získání nových poznatků, výměně zkušeností a navázání nových kontaktů.
Mazak zde představil několik svých nejnovějších strojů. Konkrétně víceúčelové soustružnicko-frézovací 5osé centrum INTEGREX i-250 H ST, dále stroje Quick Turn 200MA L S TA-12/200 nebo VARIAXIS i-700 NEO. Účastníci měli možnost vidět i vysoce výkonné obráběcí centrum se zlepšenou kompatibilitou automatizace HCN-6800 NEO s výměníkem palet a stroj QTE-200 MSY. Mezi vystavenými stroji představili organizátoři i novou generaci vertikálních obráběcích center VCE-500 s nejnovějším CNC systémem Matrazol SmoothEz. Návštěvníci tak měli možnost si na vlastní oči prohlédnout technologické inovace předvedené na všech vystavených strojích a seznámit se detailně s možnostmi, které v provozu nabízejí.
V rámci ukázek partnerských firem, které probíhaly na šesti strojích, předvedli např. specialisté Ceratizit na stroji Integrex i-250 H ST v akci obrábění s multifunkčním nástrojem Freeturn pro dynamické soustružení a ukázku 5osého obrábění včetně dalších nástrojů pro třískové obrábění z portfolia značky a upínací technologie. Na soustruhu Quick Turn 200MAL byla návštěvníkům představena automatizace TA200i12 a na vertikálním obráběcím centru Variaxis i 700 NEO prezentovala společnost Hoffmann upínání a s tím související technologie.
Společnost AxiomTech připravila ukázky digitálních řešení v obrábění, konkrétně simulaci NC kódu na digitálním dvojčeti CNC stroje Variaxis-700 NEO a Integrex INTi250HS a ukázala i optimalizaci NC kódu pomocí řešení Vericut Force.
Po tradiční skvělé obědové kulinářské pauze pokračovaly nejen praktické demonstrace ukázek obrábění, ale i workshopy a přednášky, které připravili partneři. Například Societe Generale připravila zajímavá témata ohledně aktuálních trendů financování strojů a firma Renomia nestandardní řešení pojištění strojního vybavení. Díky tomu získali účastníci hlubší vhled do komplexních aspektů tohoto oboru a cenné informace pro budoucí rozhodování.
K dispozici byla i škola programování, kde si účastníci mohli několikrát denně vyzkoušet základy programování z modelů zákazníků s využitím systémů 3D assist a Solid Mazatrol.
A co selficino zmíněné na počátku? Další z lákadel, jimiž firma Mazak překvapila účastníky červnových Technologických dnů. Šlo o šálek lahodné kávy, ale ne ledasjaké. Každý zájemce byl nejdříve vyfocen a po obdržení lahodného moku se mohl kochat svou vlastní unikátní fotografií vyvedenou v bohaté pěně skořicovým práškem na netradičním kávovaru. Kdo by odolal…

Petr Kostolník
Foto: Mazak, Petr Kostolník

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 36 článek mě zaujal 4
Zaujal Vás tento článek?
Ano