asseco murr

TUL zahájila spolupráci s thajskými kolegy

Technická univerzita v Liberci začala spolupracovat s prestižní thajskou univerzitou Chiang Mai University (CMU) v oblasti robotiky pro medicínské aplikace. Díky špičkovému vybavení obou pracovišť se mohou vzájemně obohacovat.

 

Při návštěvě thajské CMU v Liberci se zástupci obou univerzit dohodli na spolupráci.  A jak uvedl děkan Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL Josef Černohorský, jako velmi perspektivní vidí velkou synergii zejména s thajskou fakultou engineeringu, a to nejen v oblasti AI a robotiky.
Hosté z Thajska si prohlédli několik univerzitních laboratoří a konstatovali, že při porovnání laboratorního vybavení zahraničních univerzit je technické vybavení laboratoří TUL na špičkové úrovni.
„Díky špičkovému vybavení obou pracovišť bude spolupráce velmi přínosná. Silná stránka kolegů z CMU spočívá v úzké vazbě na tamní významnou lékařskou fakultu, kde mohou své prototypy testovat v reálných podmínkách. Na naší straně je zase silnou stránkou spolupráce s průmyslovými podniky v regionu, které mohou know-how a vyvinuté funkční modely uplatnit,“ říká k rodící se spolupráci proděkan FS TUL Jan Valtera.
Hosté z Thajska uspořádali na TUL odbornou přednášku na téma „Medical Robotics“ a společně s Katedrou sklářských strojů a robotiky FS TUL také sdílený „Workshop on Robotics“.

Adam Pluhař
Foto: TUL

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 35 článek mě zaujal 4
Zaujal Vás tento článek?
Ano