asseco murr

Superflotila je kompletní

Poslední šestý stroj z plánované flotily transportních letounů řady BelugaXL absolvoval svůj první let, čímž je letka Airbusu, nebeských obrů určených pro přepravu velkých částí proudových letadel, kompletní.

 

Program BelugaXL byl spuštěn v listopadu 2014, aby splnil nové požadavky Airbusu na logistickou přepravu velkých dílů mezi jeho evropskými závody, a první BelugaXL byla do rutinního provozu nasazena zkraje roku 2020. Firma předpokládá, že ve službě by tato superletadla měla zůstat po dobu třiceti let.
Speciálně upravený letoun je odvozen z Airbusu A330-200 a nabízí o 30 % větší kapacitu než jeho předchůdce BelugaST. Se svou délkou 63 m, trupem širokým 8 m a výškou téměř 20 m je nový stroj letadlem s největším nákladovým prostorem na světě. Vejdou se do něj např. dvě 30m křídla pro Airbus A350 XWB (zatímco o 7 m kratší a metr užší BelugaST nesl pouze jedno) nebo největší část jeho trupu. Speciální tvar letadla s velkými nákladovými dveřmi nad letovou palubou umožňuje naložení celých křídel i velkých částí trupů. I rozpětí křídel je impozantní, činí rovných 60,3 m. S maximálním užitečným zatížením 51 tun má obří „létající kamion“ dolet 4000 km a létá rychlostí až 737 km/h.

Foto: Airbus

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 21 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano