asseco murr

Osolte si jídlo lžící

V Japonsku byla uvedena na trh „Electric Salt Spoon“, speciální lžíce, která využívá elektřinu ke zvýraznění chuti potravin s nízkým obsahem sodíku a má přispět ke zdravější životosprávě.

 

Technologie zvyšuje pomocí neurostimulačního rozhraní slanou chuť vnímanou při konzumaci potravin s nízkým obsahem sodíku přibližně 1,5–2,3krát. Zařízení, které se prodává v přepočtu za 2860 Kč, lze použít pro polévky a obecně další jídla. Použití je jednoduché: Stačí zapnout napájení vypínačem na rukojeti, zvolit požadovanou intenzitu ze čtyř úrovní a pak už s ní zacházet jako s běžnou lžící. Špičkou lžíce prochází do jídla slabý elektrický proud, což koncentruje ionty sodíku na jazyku a zlepšuje jeho chuťové vnímání včetně slané a umami chuti. O napájení se stará 3V lithiová baterie. Milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla, lžíci by však podle výrobce neměli používat nezletilí či lidé s kardiostimulátory.
Na vývoji lžíce se podílel prof. Homei Mijašita z tokijské univerzity Meidži, který už dříve představil prototyp chuť zvýrazňujících elektrických jídelních hůlek.

Foto: Kirin

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 23 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano