asseco murr

Nejsvižnější elektromobil na světě

Malosériová japonská automobilka Aspark vyzkoušela na speciální trati svůj model Owl SP600, který v testech dosáhl rychlosti 438,73 km/h a stal se tak nejrychlejším elektrickým vozem na světě.

 

Nový rekord byl ustaven 8. června v německém Automotive Testing Papenburg a japonský elektrický hypersport tak překonal dosavadní milník chorvatského supersportu Rimac Nevera s hodnotou 415 km/h. Nicméně Rimac si nadále drží toto prvenství mezi produkčními elektrickými auty vzhledem k tomu, že Aspark Owl je předprodukčním konceptem a nejde o vůz homologovaný k provozu na pozemních komunikacích. Na vývoji výrazně upravené verze SP600 se podílela italská firma Manifattura Automobili Torino a před pokusem o světový rekord prošel Owl SP600 rozsáhlou sadou virtuálních i fyzických testů v aerodynamickém tunelu i na trati.
Držitel předchozího rekordu Rimac Nevera je ovšem pro rychlou sovu netradičním konkurentem a premiantem, pokud jde o jízdní rekordy. Připsal si totiž kuriózní světový primát v jízdě na zpátečku, dokázal couvat rychlostí 275,75 km/h! Tím byl překonán rekord vozu Caterham Fireblad z roku 2001, který to se spalovacím motorem dokázal „jen“ rychlostí 165,08 km/h.

Foto: Aspark

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 30 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano