asseco murr

Cestovní větrná turbína

Skládací větrná turbína, která se vejde do batohu, umožňuje na cestách snadno dobíjet kapesní elektroniku, jako jsou telefony, tablety, světla, fotoaparáty, i v místech, kde není k dispozici elektrická síť. 

 

Výrobek Shine Turbine kanadské firmy Aurea váží i s akumulátorem jen 1,36 kg, ale poskytuje výstupní výkon až 40 W, což je při přímém napájení připojených zařízení postačující např. pro nabití smartphonu za pouhých 20 minut při maximálním výkonu (tj. při rychlosti větru 45 km/h). Při pomalejším větru se však tato doba výrazně prodlužuje.
Provoz turbíny generuje hluk pouze 50 db, a sestavení je velmi snadné, nemělo by zabrat více než dvě minuty. Po instalaci na ukotvený stativ se automaticky otáčí proti směru proudění větru. Může fungovat při teplotách od 0 do 40 °C a větru o rychlosti od 13 do 45 km/h, je odolná proti prachu i vodě dle standardu IP54. Vyrobená elektřina je následně ukládána do integrované baterie s kapacitou 12 000 mAh, a je tak k dispozici i v případě, kdy turbína není v provozu.
Firma na projekt vybrala potřebnou investici přes crowdfundingové platformy Indiegogo, a první zákazníci, kteří za Shine Turbine zaplatili 418 kanadských dolarů (cca 7640 Kč) by se jich měli dočkat ještě letos na podzim.

Foto: Aurea

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 20 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano