asseco murr

První nákladní loď poháněná větrem

Nákladní loď Pyxis Ocean, vlastněná japonskou automobilkou Mitsubishi a loni dovybavená dvěma futuristickými high-tech plachtami, které doplnily její pohonný systém, se vydala na moře.

 

Na své cestě proplula přes Atlantik, Indickým a Tichým oceánem a už při prvním nasazení ušetřila z šestiměsíčního testu technologie díky podpoře plachetního pohonu tisíce tun paliva. Plachty WindWings z vývoje firmy BAR Technologies měří 37,5 m na výšku a převyšují lodní můstek, ale zabírají jen relativně malý objem lodního nákladního prostoru. Činnost plachet je plně automatizovaná, posádka je potřebuje pouze zvednout nebo spustit, aby mohla využít dodatečný výkon.
Za téměř optimálních plavebních podmínek během plavby na otevřeném moři dosáhla loď úspory paliva 11 tun za den. A zatímco Pyxis Ocean má dvě křídla typu WindWing, bude většina plavidel Kamsarmax, u nichž se počítá s nasazením této technologie, mít křídla tři, což dále zvýší úsporu paliva a sníží emise faktorem 1,5. Tyto obrovské úspory paliva v celkové výši tisíce tun ročně by mohly do roku 2025 přinést polovinu nově postavených lodí s podpůrným větrným pohonem.

Foto: Cargill

 
Publikováno: 23. 7. 2024 | Počet zobrazení: 27 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano