rossleor asseco murr

Exoskelet jako kalhoty pro turisty

Zkratka pro Mountain Goat je Mo/Go, což je i název outdorového oblečení, s kterým přišly firmy ArcTeryx a Skip, jejíž zakladatelé pracovali původně na projektech „X“ v Google.

 

Projekty „X“ zahrnovaly několik typů nožního exoskeletu, určených jako nástroje k posílení pracovníků vykonávajících manuální práci nebo pomoc lidem, jež mají problémy s mobilitou.
Mo/Go jsou kalhoty se speciálními manžetami k přichycení exoskeletálních stehenních posilovačů z uhlíkových vláken na vnější straně každé nohy, což by mělo podpořit kvadricepsy (stehenní svaly) a kolenní šlachy. Každý váží necelý kilogram, přičemž kalhoty mají 3 kg, ale místo toho, aby přidávaly váhu, absorbují dopad každého kroku, takže se uživatelé cítí „o 15 kg lehčí“. Kalhoty mají zabudovaný algoritmus, který zvládne i schody nebo strmé stoupání. Systém se neovládá žádnou aplikací, ale na kalhotách jsou tři tlačítka: vypínač a přepínač pro méně nebo více asistence.
Tvůrci těchto kalhot je charakterizují jako „rozšiřovače dosahu“, aby se turisté zdokonalili v tom, co již dělají. Kalhoty, přesněji řečeno dvě výztuhy pro každou nohu a tříhodinový napájecí zdroj usazený na linii pásu z nich udělají nejúčinnějšího kyborg-turistu na světě.
Outdoorové kalhoty Mo/Go mají pomocí vnějších exoskeletálních podpor usnadnit jakýkoli sklon, aby snížily námahu při lezení do schodů nebo do hor – podle firmy by měly posilovat až o 40 %. Testeři, kteří se v nich vydali na túru, uvádějí, že exoskelet ubral velkou váhu na koleni, ztlumil došlapy a při zdolávání svahu vykopl nohou dopředu. Systém napájejí dvě výměnné dobíjecí baterie v zadní kapse kalhot, které by měly vystačit při chůzi do kopce na typický dosah 8–9,5 km.
Za kalhoty s posilovačem si v předobjednávkách, které budou dodávány se dvěma bateriemi, firma počítá 4500 dolarů, prodávat by se ale měly za 5000 dolarů od prosince 2025. V nabídce jsou rovněž jejich 8hodinové pronájmy za 80 USD. Zatím existuje 10 velikostí a zájemci musí při předobjednávkách uvést své požadavky na výšku, váhu a velikost.

Jan Tax
Foto: ArcTeryx

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 19 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano