rossleor asseco murr

Energie ze střechy jinak

Americká firma Aeromine vytvořila střešní platformu, která využívá větrnou sílu pro menší plochy budov. Jde o prostorově efektivní jednotky Wind-Harvesting Unit, které nemají žádné vnější pohyblivé části nebo lopatky.

 

Technologie je určena k instalaci na okraj střechy budovy k zachycování větru proudícího nahoru a nad budovou, aby jej přímo na místě přeměnila na elektřinu.
Tuto technologii vynalezl v roce 2015 Dr. Carsten H. Westergaard na základě svých zkušeností s větrnou technikou a aerodynamikou s využitím fyzikálních principů kombinovaných novým způsobem. Základní princip byl ověřen společným výzkumem a testováním se Sandia National Laboratories a Texas Tech University a v roce 2021 založili firmu Aeromine Technologies.
V principu jde o technologii, která se používá v závodních vozech, jež využívají aerodynamiku pro zachycení a zesílení proudění vzduchu pro generování nepřetržité  energie. Hlavní viditelnou část elektrárny Wind-Harvesting Unit tvoří statické aerodynamicky vhodně rozmístěné lopatky. Když fouká vítr, mění na lopatkách svou dráhu tak, že uvnitř vzniká významný podtlak. Do hry vstupuje turbína umístěna v základně elektrárny. Díky podtlaku vzniká proudění větru, které prochází turbínou a roztáčí ji, a tímto způsobem je získávána elektrická energie.
Systémy se obvykle skládají z 20–40 jednotek instalovaných na okraji budovy směřující k převládajícímu směru větru a podle firmy by toto řešení mělo vygenerovat o 50 % více energie než jiné OZE za atraktivní cenu (jednotka má být ekvivalentem 16 solárních panelů).
Firma míří hlavně na různá skladiště, distribuční centra, továrny, kancelářské budovy, či velké prodejny, ale i komplexy bytových jednotek. Pilotní testy proběhly v roce 2022 na budově továrny BASF v Michiganu a další pilotní instalace ověřují přípravy nové technologie před plným komerčním uvedením produktu plánovaným na letošní rok.
Loni nabrala společnost Aeromine přes 10 tis. předobjednávek zákazníků, na jaře letošního roku získala pro svůj projekt financování ve výši přibližně 9 mil. dolarů, aby mohla zavedení svého unikátního stacionárního řešení výroby energie z větru do praxe urychlit.

Petr Kostolník
Foto: Aeromine

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 20 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano