rossleor asseco murr

Nové karbonové vakuové chapadlo řady CVGC

Francouzský výrobce vakuových systémů a komponentů Coval předvedl druhou generaci svého karbonového vakuového chapadla CVGC, které je určeno pro kolaborativní robotická ramena.

 

Svůj první lehký uhlíkový vakuový chapač CVGC firma představila už v roce 2019, když trh teprve začínal existovat. Dnes, pět let poté, uvádí na neustále se rozšiřující trh své vícestupňové vývěvy řady M.
Chapač CVGC nové generace však představuje více než jen pouhou aktualizaci. Výrobce ho zcela přepracoval na základě požadavků a reakcí svých zákazníků, integrátorů i operátorů, takže zohledňuje i současné a budoucí trendy na trhu s kolaborativními roboty. Nová generace je určena pro větší rozmanitost aplikací a rostoucí počet výrobců, nabízí zvýšenou spolupráci s operátory a manipulace s těžšími břemeny. CVGC tak podle výrobce představuje všestranný nástroj dostupný všem výrobcům, integrátorům i uživatelům kolaborativních robotů pro paletizaci, manipulaci s krabicemi nebo plastovými díly, plechovkami a širokou škálu dalších aplikací.
Nový design inovované a vylepšené verze se podle výrobce snaží optimalizovat svou modularitu i kompatibilitu a současně zvýšit hmotnostní výkon chapače. Díky svým mnoha možnostem konfigurace je chapač vysoce univerzální, aby si jej každý uživatel mohl přizpůsobit tak, aby vyhovoval jeho přesným specifickým potřebám.
K dispozici je ve třech velikostech (240 x 120 mm, 320 x 160 mm a 350 x 250 mm), dvou typech uchopovacího rozhraní (pěna nebo přísavky) a s integrovaným vakuovým generátorem nebo bez něj. Na výběr jsou tři možnosti montáže a šestice propojovacích kabelů umožňuje, aby byl chapač kompatibilní se všemi hlavními značkami kobotů.
Karbonový vakuový chapač Coval CVGC je nyní vybaven vícestupňovou vakuovou pumpou pro zvýšení výkonu, přičemž posílený výkon pumpy v kombinaci s lehkostí pláště z uhlíkových vláken, který je 2,5krát lehčí a 6krát pevnější než ocel, znamená, že chapadlo navržené k provádění samostatných, simultánních nebo střídavých úkolů unese větší zatížení. Jako bezpečnostní opatření je chapač kolem okrajů vybaven ochranným krytem z pružného odolného materiálu, který chrání obsluhu v případě kontaktu s ním.
Dalším novým konstrukčním prvkem je, že různé funkce vakuového chapadla CVGC (displej, vakuový generátor, vakuometr, tlumič, konektory atd.) jsou umístěny v pouzdře, které je chrání před nárazem a poškozením.

Kamil Pittner
Foto: Coval

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 18 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano