rossleor asseco murr

Na trh s použitými stroji vstupuje umělá inteligence

Oblasti použití AI jsou rozmanité v nejrůznějších aplikacích. Jednou z možností je podle společnosti Surplex, provozující online aukční platformu zaměřenou na obchod s použitými stroji a průmyslovým vybavením, i nasazení v této oblasti.

 

Umělá inteligence (AI) hraje v mnoha odvětvích stále důležitější roli. Je ceněna nejen pro svou schopnost analyzovat komplexní data a činit rozhodnutí, ale nabízí i značný potenciál pro optimalizaci procesů a automatizaci rutinních úkolů, což se týká i trhu s použitými stroji, který začíná rozpoznávat a využívat výhody AI. Rýsují se tak už i první oblasti použití této pokročilé technologie, jak ukazuje těchto pět trendů, které by mohly podstatnou měrou ovlivnit obchod s použitými stroji, kde může sehrát významnou roli právě nasazení AI:
Odhad ceny a hodnoty: Modely AI využívají rozsáhlé analýzy dat k určení aktuální tržní hodnoty použitých strojů a poskytují realistická cenová doporučení. K tomu se porovnává např. stáří, výrobce, typ stroje a intervaly údržby.
Predikce údržby: Na základě analýzy provozních údajů mohou systémy AI předpovědět, kdy bude potřeba údržba. Tak je možné minimalizovat výpadky a maximalizovat životnost strojů.
Prognóza poptávky: AI může analyzovat prodejní trendy a údaje o minulých transakcích, aby předpověděla budoucí výkyvy v poptávce a určila optimální dobu prodeje.
Optimalizace dodavatelského řetězce: AI dokáže předvídat narušení dodavatelského řetězce a plánovat efektivnější dopravní trasy, což vede k rychlejším dodacím lhůtám.
Přizpůsobení a dovybavení pomocí AI: AI může analyzovat stávající výrobní procesy a ukázat, kde je možné efektivně nasadit použité stroje pro rozšíření oblastí použití nebo zvýšení efektivity. Analýza s využitím AI umožňuje lépe identifikovat možnosti pro modernizaci a přizpůsobení použitých strojů.
Umělá inteligence může být prodávajícím nápomocná např. v otázkách typu: Jakou cenu má můj použitý stroj? Kdy je nejlepší moment pro prodej? Nicméně, jak konstatuje firma Surplex, ačkoli AI pomáhá v mnoha odvětvích a umožňuje podstatné zvýšení efektivity, nemůže plně nahradit osobní a odbornou službu specializovaných obchodníků – od profesionálního ocenění až po kompletní vyřízení každé transakce, kdy je např. potřeba zohlednit i podporu výrobce apod. Budoucnost trhu s použitými stroji je tak především v kombinaci lidské odbornosti a analytické přesnosti AI.

Josef Vališka
Foto: Surplex

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 18 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano