rossleor asseco murr

Dvojitá síla pro automatizované obrábění hliníku

Firma Heller, resp. značka Wenzler, uvedla na trh výkonné horizontální obráběcí centrum WH 10000 umožňující paralelní zpracování masivních konstrukčních dílů z tlakově litého hliníku ze dvou stran.

 

Pro proces obrábění velkých hliníkových dílů nabízí konstrukce WH 10000 významné výhody. K jeho technickým přednostem patří např. vysoká obratnost a velký rozsah osového pojezdu a rychloposuvu 60 m/min pro osy X a Y a 100 m/min v ose Z. Osové zrychlení X, Y, Z činí 6 m/s2.

Zdvojený výkon
Vlastní obráběcí centrum kombinuje dvě lineární jednotky vybavené 5osou frézovací hlavou se dvěma NC rotačními osami na hlavu, každou se 4. a 5. osou v nástroji. Lineární 3osé jednotky stojí proti sobě na jednom strojním loži, vycentrovaný obrobek je umístěn na vodorovné otočné ose A, která umožňuje jeho volné polohování, a lze jej obrábět z obou stran současně v režimu dvouvřeten v jediném upnutí. Dvojice 31,5kW pracovních vřeten s max. točivým momentem 62 Nm zajišťuje flexibilní oboustranné obrábění. Vysokofrekvenční vřeteno instalované ve frézovací hlavě je vybaveno nástrojovým rozhraním HSK63 a umožňuje rychlost až 16 000 ot./min.
Rychlá automatická výměna nástrojů s využitím řetězového zásobníku s kapacitou 51 míst na obráběcí jednotku (jsou dvě, tzn. 2 x 51) se provádí pomocí sběračů. Maximální průměr nástroje je 136 mm a nejvyšší hmotnost 8 kg. Oblast výměny nástroje se nachází přímo vedle zóny obrábění, což umožňuje i u takto velmi mohutného stroje dosáhnout doby výměny nástroje za 4 s.
Stroj je vybaven nejmodernější elektronikou, např. absolutním měřicím systémem v geometrických osách X, Y a Z. Pracuje s digitálními pohony a má rozvaděč s chladicím zařízením. Pro zlepšení energetické účinnosti je brzdná energie přiváděna zpět do sítě na taktovací frekvenci. K dalším výhodám patří minimální množství mazání (MQL), konstrukční řešení nabízející jasný výhled pro operátora a účinný systém centrální likvidace třísek.

Dobrá schopnost automatizace
Pro zvýšení produktivity lze několik strojů WH 10000 provozovat v sérii a využít optimálně koordinované výrobní procesy. Jeden bok obráběcího centra je k dispozici jako nakládací strana pro automatizaci. Velká roleta otevírá pracovní prostor zepředu a shora, což znamená, že pro automatizaci lze optimálně využít roboty i portálové systémy nebo podobné automatizační prvky. Obrobek lze pomocí portálového nakladače nebo robota naložit přímo na stůl stroje a po zpracování vyložit. Aby měl operátor dobrý přehled, lze pro nastavování připojit ruční ovládací jednotku.
Optimální přístup ke stroji ze tří stran je zaručen i pro servis. Obsluha má pohodlný přístup dveřmi z boku a uvnitř je dostatek místa pro údržbářské práce bez nutnosti stroj rozebírat.

Petr Mišúr
Foto: Heller

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 17 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano