rossleor asseco murr

Automatizace ve výrobním procesu: Co byste měli vědět

Pokud se v posledních letech pohybujete na trhu průmyslové automatizace, určitě jste se setkali s požadavky na automatizaci výrobního procesu. Automatizovaná výroba, která byla dříve výsadou převážně velkých závodů a podniků, je stále důležitější i pro střední a malé firmy.

 

Tyto podniky čelí obdobným problémům, mezi které patří nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Na trhu práce chybí kvalifikovaní pracovníci, a ti, kteří jsou k dispozici, často nesplňují požadované standardy. Tento problém je jedním z hlavních důvodů, proč firmy uvažují o automatizaci.
I když stávající procesy fungují, existuje přirozená lidská touha po zlepšování a inovacích. Robotické technologie představují atraktivní a efektivní řešení pro optimalizaci práce. Například automatizované systémy mohou zajišťovat přesnou a opakovatelnou manipulaci s materiály, což výrazně zvyšuje kvalitu a konzistenci výroby. Kromě toho mohou roboty pracovat nepřetržitě bez nutnosti přestávek, což vede k vyšší produktivitě a efektivitě výrobního procesu.
Dobře implementovaná automatizace nejen zvyšuje produktivitu a zlepšuje procesy, ale také může přispět k lepšímu řízení a klidnějšímu spánku manažerů. Automatizace je klíčovým prvkem pro přežití a růst v konkurenčním prostředí, kde se firmy snaží zlepšit svou konkurenceschopnost a držet krok s technologickým pokrokem. Firmy, které zavádějí automatizaci, často zaznamenávají zlepšenou kvalitu výrobků, snížení výrobních nákladů a lepší využití zdrojů.

Klíčové otázky
Pokud jste se rozhodli pro automatizaci, je zásadní zodpovědět několik klíčových otázek: Jak flexibilní řešení potřebujete? Kolik strojů bude automatizace obsluhovat? Jak širokou škálu výrobků máte? Potřebujete řešení pro velkosériovou nebo malosériovou výrobu? Dále je důležité zvažovat, zda budete automatizaci řešit sami, nebo ji svěříte odborné integrátorské firmě. Obě varianty mají své výhody i nevýhody, a je důležité být připraven na specifické výzvy, které každá z nich přináší.
Rozpočet je často rozhodujícím faktorem. Investice do automatizace může být značná, ale dlouhodobé přínosy mnohdy převýší počáteční náklady. Důkladná analýza návratnosti investice (ROI) je klíčová pro rozhodovací proces a může pomoci identifikovat oblasti, kde automatizace přinese největší přínos.
Existují tři hlavní přístupy k automatizaci výroby, každá s vlastními specifiky:
- Štíhlá automatizace je ekonomické řešení, které zvyšuje produktivitu stroje bez nutnosti komplexní integrace nových systémů. Toto řešení je ideální pro firmy, které hledají vstupní bod do světa automatizace bez vysokých počátečních nákladů.
- Robotická buňka je standardní řešení pro automatizaci nakládky a vykládky dílů, které nabízí vysokou produktivitu i flexibilitu. Tento přístup umožňuje snadné přizpůsobení různým typům výroby a je oblíbený pro svou univerzálnost.
- Výrobní linka je vysoce produktivní řešení pro velkosériovou výrobu s minimální flexibilitou, která je zde žádoucí. Tento typ automatizace je ideální pro firmy, které vyrábí velké objemy stejných produktů a hledají maximální efektivitu.

Výběr správného řešení
V SCHUNK nabízíme široké spektrum produktů a služeb pro automatizaci. Naše dvě hlavní divize – Upínací technika a Automatizace – poskytují komplexní řešení pro upínání nástrojů a obrobků, stejně jako vybavení pro roboty a jednoúčelové stroje. Jsme připraveni vám pomoci s výběrem správného řešení pro vaše konkrétní potřeby a zajistit, že implementace automatizace bude hladká a bezproblémová. Naši odborníci mají bohaté zkušenosti s různými typy automatizačních projektů a mohou vám poskytnout cenné rady a podporu v každé fázi procesu.
Pokud zvažujete automatizaci ve vaší výrobě, neváhejte se obrátit na odborníky. Konzultace na začátku procesu může výrazně zjednodušit, zlevnit a zefektivnit implementaci. Navštivte nás na veletrhu MSV 2024, stánek č. 43 v pavilonu F, kde můžete konzultovat své potřeby s našimi experty. Naše přítomnost na veletrhu je skvělou příležitostí pro vás seznámit se s nejnovějšími technologiemi a řešeními v oblasti automatizace a získat cenné informace přímo od odborníků.

SCHUNK Intec
Foto: SCHUNK

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 18 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano