rossleor asseco murr

Investice pro budoucnost

Individuálně navržené ortopedické ortézy na ruku jsou jedním z mnoha 3D tištěných výrobků společnosti IFC, která díky tryskacímu zařízení S1 od firmy AM Solutions dosahuje špičkových výsledků v kratších výrobních cyklech až o 70 procent.

 

Aby byl pacientům zaručen vysoký stupeň pohodlí, musí mít ortézy dokonalou povrchovou úpravu. Toho je dosaženo pomocí nedávno zakoupeného otryskávacího stroje S1 od firmy AM Solutions – 3D post processing technology.
Společnost IFC (Intelligent Feeding Components GmbH) z Oedheimu v Bádensku-Württembersku je nejen odborníkem na inovativní technologie podávání a montáže, ale má také moderní centrum 3D tisku. Toto centrum vyrábí velice přesné 3D tištěné výrobky z plastů i kovů pro širokou škálu průmyslových odvětví. Výrobky jsou často pro zákazníky navrhovány pomocí inovativního 3D skenování. Patří mezi ně například ortopedické dlahy na ruce, které jsou vlastními ortopedickými techniky individuálně navrhovány a přizpůsobovány přímo ve firmě. Aby byla zajištěna dlouhodobě vysoká kvalita a reprodukovatelnost povrchu, rozhodla se společnost investovat do post processingu.
„Vyzkoušeli jsme spoustu věcí a pak jsme se na veletrhu Formnext 2022 konečně dostali k rozhovoru s firmou AM Solutions,“ vysvětluje Dominik Riegg, vedoucí oddělení aditivní výroby ve společnosti IFC. „Okamžitě nás zaujalo, že systémy, které jsou vyráběny výhradně ve vlastní režii, jsou velmi robustní, a proto splňují i náročné průmyslové požadavky. V AM Solutions také velmi rychle pochopili naše požadavky a představili nám optimální řešení v podobě systému S1.“

Polyethylenové vs. skleněné kuličky
V zákaznickém centru AM Solutions v Untermerzbachu na ploše 400 m2 si mohli inženýři IFC předem důkladně vyzkoušet navržené zařízení. Zároveň mohli odzkoušet nejvhodnější otryskávací prostředky.
„Rozhodli jsme se pro otryskávání použít polyethylenové kuličky. Toto médium je sice o něco dražší, ale nabízí podstatně delší životnost než skleněné kuličky. Další výhodou polyethylenových kuliček je, že vytvářejí povrchovou úpravu, která má příjemnější barvu a saténový vzhled,“ vysvětluje Dominik Riegg, a dodává: „Skleněné kuličky se mohou vpichovat do povrchu obrobku, což může být ve zdravotnictví velmi problematické. S polyethylenovými kuličkami dosáhneme hladké a vysoce homogenní povrchové úpravy. Díky tomu je nošení ortéz velmi pohodlné.“

Až 70% úspora času!
Před zakoupením systému S1 pro post processing bylo nutné výrobky z 3D tisku vybalit a otryskat ručně. Dnes se po vybalení vkládají přímo do tryskacího stroje, kde se v jedné operaci vyčistí a povrchově upraví. Toto řešení 2 v 1 vyžaduje pouze jedno otryskávací médium. Nepřetržité otáčení obrobků v tryskacím stroji zaručuje šetrné zpracování a naprosto opakovatelné výsledky.
„Při našem ručním otryskávání byly povrchové úpravy velmi nestabilní. Nyní dosahujeme konzistentní, vysoce kvalitní povrchové úpravy a zároveň šetříme až 70 % mzdových nákladů,“ vysvětluje Dominik Riegg.
V porovnání s ručním post processingem zpracovává systém S1 dvakrát větší množství ortéz. A zatímco je stroj v provozu, personál může vykonávat jinou práci. Dominik Riegg uzavírá: „Dnes stále častěji zpracováváme menší dávky obrobků. Abychom zůstali nákladově efektivní, musíme automatizovat naše výrobní operace a mít naprostou stabilitu procesu. Post processing je základním článkem našeho výrobního řetězce a je mnohem víc než jen „zkrášlení“ výrobku. Automatizovaný post processing je nakonec nezbytný pro dosažení konzistentní vysoké kvality a umožňuje nám rozšířit naše technologické možnosti. Náš systém S1 se amortizoval za 1,5 roku, ale jeho pozitivní účinky pro naši výrobu budou trvat dlouho.“

Více na www.solutions-for-am.com
Foto: IFC

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 17 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano