rossleor asseco murr

Česko chce rozvíjet čipový průmysl

Ministerstvo průmyslu a obchodu po úspěšných vyjednáváních s americkou firmou Onsemi na rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm pomocí investice za 46 mld. Kč připravuje další projekt, který má podpořit rozvoj polovodičového průmyslu v ČR.

 

Z EU si půjčí 1,1 miliardy korun, které jako dotaci poskytne čtyřem čipovým projektům. Půjčka je součástí celkového úvěru 19,4 mld. Kč v rámci loni přijatého Národního plánu obnovy. Budoucnost oboru by měla podpořit i chystaná Národní polovodičová strategie, která je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení. Materiál obsahuje desítky opatření, od podpory výzkumu, rozvoje lidských zdrojů po navýšení kapacit vybraných oborů na vysokých školách, či vznik kompetenčního centra, které bude napojeno na moderní pilotní výrobní linky, jež jsou součástí tzv. Chips Actu, nebo specializovaný program rozvoje start-upů.
Národní polovodičová strategie vzniká s ohledem na nutnost posílit evropskou i českou soběstačnost v oblasti čipů, a důležitost polovodičového odvětví pro automobilový průmysl.

Foto: Pixabay

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 18 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano