rossleor asseco murr

Spolupráce českých muničních továren

Firmy Synthesia a Explosia podepsaly memorandum o strategické spolupráci při navyšování objemu výroby munice a produkce nitrocelulózy. Plány jsou reakcí na vysokou poptávku po jejich produktech ve světě i na potřebu posílit český a evropský obranný průmysl.

 

Státní společnost Explosia má významné postavení na evropském trhu s municí, a nedávno získala pro rozšíření výroby i grant od Evropské komise. S navýšením by mohl pomoci rozvoj spolupráce s firmou Synthesia, která je dodavatelem nitrocelulózy, významné pro výrobu jejich produktů.
Firma Synthesia, která je bezprostředním sousedem Explosie v rámci jejího areálu, je hlavním dodavatelem nitrocelulózy (jíž vyrábí zhruba 6 tis. tun ročně a plánované investice do rozšíření by tento objem mohly navýšit ještě o 16 %) a chystá se investovat až miliardu korun do navýšení její výroby.
Dotaci 10 mil. eur od EK plánuje Explosia využít pro navýšení výrobní kapacity založené na využívání moderních technologií a na vyšší míře automatizace zejména u dělostřelecké munice a raketových střel. Do navýšení výroby bezdýmných prachů (z aktuálních 450 tun k až 1500 tun ročně od roku 2026) a hnacích náplní na velkorážovou munici (z 80 tis. na 200 tis. kusů ročně od roku 2027) hodlá investovat až dvě miliardy Kč.

Foto: Synthesia

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 17 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano