rossleor asseco murr

Lokální lídři se spojují

Česko se naplno pustilo do akce, jejímž cílem je získat jedno z evropských čipových center. To by mělo posílit pozici země a přispět ke snahám EU rozšířit ekonomicky i politicky klíčový polovodičový sektor.

 

Takzvaná kompetenční centra vzniknou v rámci evropského zákona Chips Act mobilizujícího desítky miliard eur. Plánem je zvýšit podíl Evropy na globální výrobě čipů ze současných necelých deseti na dvacet procent.
Kompetenční centra mají vychovávat nové odborníky na polovodiče, pomáhat firmám dostat jejich čipy do výroby, získávat investice nebo usnadňovat, aby z výzkumných aktivit mohly vznikat nové firmy. Centra budou napojena na moderní pilotní výrobní linky, které jsou rovněž součástí Chips Actu. V Belgii třeba vznikne nejmodernější prototypovací linka na světě, k níž získá přístup i Česko. Na kompetenční centra bude navázán také evropský software umožňující návrh čipů. Na něm se chce podílet i brněnská firma Codasip.
Čipová centra mohou získat všechny unijní státy, musí ale splnit podmínky výzvy, kterou vypíše Evropská komise. Centrum by mohlo zahájit svoji činnost v první polovině příštího roku. Rozpočet na rozjezd je asi 200 milionů korun s možností získat další prostředky na evropské projekty.

Foto: Pixabay

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 20 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano