rossleor asseco murr

Evropské zbrojovny míří na Ukrajinu

K hlavním zbrojařským hráčům na Ukrajině patří německý Rheinmetall, který tam plánuje otevřít čtyři závody na dělostřelecké granáty a obrněné vozy, nebo turecký Bayrktar, jenž staví u Kyjeva továrnu na výrobu dronů.

 

Zahraničním zbrojovkám však zdatně sekundují i Češi. Česká zbrojovka (CZ) např. vybuduje na Ukrajině s tamní státní firmou Ukroboronprom závod na montáž útočných pušek Bren2, které jsou svou ráží 5,56 x 45 mm shodné s výzbrojí zemí NATO.
Další zbrojovka ze skupiny Colt CZ Group, muniční továrna Sellier & Bellot, dodá zase zařízení na výrobu malorážového střeliva. Na Ukrajině hodlá působit i skupina Czechoslovak Group (CSG), která je jedním z pěti největších soukromých dodavatelů ukrajinské armády. S tamními státními subjekty jedná o vzniku až tří společných podniků. Skupina, zaměřená na dělostřelecké náboje, podvozkové platformy, nákladní vozy, ale i radary nebo systémy řízení letového provozu, modernizaci tanků a samohybných houfnic, přesune na Ukrajinu část svých kapacit. V ČR naopak zase funguje česko-ukrajinská firma na výrobu dronů UAC. Přímé kontakty s ukrajinskými partnery získávají české firmy prostřednictvím Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci, jejíž zástupci jednají každý měsíc.

Foto: Česká zbrojovka

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 20 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano