rossleor asseco murr

Vodíková strategie byla aktualizována

Vláda schválila aktualizaci Vodíkové strategie ČR, která zdůrazňuje význam výroby a dovozu vodíku pomocí elektrolýzy z OZE, podporuje výrobu nízkouhlíkového vodíku a je zásadním krokem k uhlíkové neutralitě.

 

Strategie je rozdělena do tří etap: První jsou Lokální ostrovy (do roku 2030) a je zaměřena na vytvoření tzv. vodíkových údolí s provázanou výrobou a spotřebou obnovitelného vodíku. Druhá etapa Globální mosty (2030–2045) se soustředí na dodávky obnovitelného vodíku pomocí celoevropské sítě vodíkovodů. Plánované projekty, jako je Central European Hydrogen Corridor a Czech German Hydrogen Interconnector, umožní ČR stát se součástí evropského vodíkového ekosystému. Třetí fáze Nové technologie (po roce 2045) se zaměřuje na produkci obnovitelného a nízkouhlíkového vodíku v ČR pomocí nově vyvíjených technologií.
„Vodík se stane důležitým prvkem energetické politiky ČR, ať už jako náhrada fosilních paliv v dopravě, nosič pro přepravu a akumulaci energie, nebo jako surovina pro chemický průmysl a zdroj tepla,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že Strategie vytváří nové příležitosti pro české firmy vyvíjející a vyrábějící technologie pro výrobu, skladování a užití vodíku.

Foto: India Times

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 18 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano