rossleor asseco murr

Dračí elektromobil i ponorka

Na soutěž Formula Student se zaměřují i brněnští technici z VUT, kde působí Tým TU Brno Racing, který vznikl na Fakultě strojního inženýrství VUT v roce 2010.

 

Výrobu monopostů se spalovacím motorem ukončili studenti v roce 2021 a zároveň představili první model elektrické formule Dragon e1. Loni se jim podařilo v této soutěži probojovat se svým novým vozem do světové top dvacítky.
Letos na jaře představili zbrusu novou závodní formuli Dragon e4, kde se zaměřili na vychytání detailů, takže nová formule bude ještě rychlejší, lehčí, spolehlivější a úspornější. Tvůrci se zaměřili hlavně na vývoj nového softwaru a interních systémů. Přibyla např. rekuperace umožňující využít energii z brzdění na posílení výkonu nebo tzv. torque vectoring, kdy algoritmus na základně rychlosti a natočení volantu dopočítá rozdíl mezi koly tak, aby zajistil ideální průjezd zatáčkou. Podle studentských výpočtů tak může být až o 7 km/h rychlejší.
Při odhalení monopostu na hradě Špilberk si mohli účastníci prohlédnout i vozy z uplynulých let, vyzkoušet simulátor a seznámit se i s dalšími aktivitami studentů techniky, např. spolek YSpace předvedl vývoj satelitů nebo StrojLAB ponorku ARGO, s níž chtějí prozkoumat Hranickou propast.

Václav Široký
Foto: VUT

 
Publikováno: 25. 9. 2024 | Počet zobrazení: 18 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 3
Zaujal Vás tento článek?
Ano