rossleor asseco murr

Electronica 2024: Chytrá elektrická budoucnost

Mnichovský veletrh pro elektronický průmysl, který proběhne letos na mnichovském výstavišti od 12. do 15. listopadu, slaví šedesátiny. A bude to velké, slibují organizátoři.

 

Svou premiéru měla electronica v roce 1964 jako vůbec první veletrh ve Spolkové republice Německo, která v té době patřila po USA k nejvýznamnějším výrobcům elektronických produktů v západním světě.
Tehdy na starém mnichovském výstavišti Theresienhöhe představilo své novinky 407 firem ze 16 zemí a přišlo na 14 tisíc odborných návštěvníků. Následující ročník v roce 1966 již přilákal téměř dvojnásobek vystavovatelů a 22 tisíc návštěvníků. Poprvé zde byl světu představen mikročip. V následujících dekádách se electronica rychle etablovala jako přední veletrh pro prezentace inovací a trendů v mezinárodním elektronickém průmyslu, a především jako místo setkávání špičkových odborníků. Od té doby pravidelně ve dvouletých intervalech nabízí přehled nejnovějších produktů, technologií i řešení. Formovaly ho významné technologické milníky, jako např. nástup mikroprocesorů v 70. letech 20. století, rozvoj mobilní komunikace v 80. a 90. letech a rychlý pokrok v digitalizaci v roce 2000 s rozšířením bezdrátového internetu.
„Electronica se stala nepostradatelnou platformou pro všechny firmy v elektronickém průmyslu, od klíčových hráčů až po start-upy,“ zdůrazňuje ředitelka výstavy Katja Stolle. A jak dodává její zástupkyně Caroline Pannier, letošní ročník by měl být vůbec největší elektronikou všech dob, kdy společně s veletrhem SEMICON Europe poprvé zaplní všech 18 výstavních hal. Výstavní plochy jsou ale přehledně členěny tak, aby návštěvníci rychle našli firmy, které jsou pro ně relevantní, např. Hala A4 bude věnována inovacím v oblasti transformátorů, napájecích zdrojů a baterií, v pavilonech B4, B5, C3, C4 a C5 budou prezentovány nejnovější produkty a řešení týkající se polovodičů, vestavěných systémů apod.

Chytrá energie, inteligentní měřiče a sítě
Klíčovým tématem letošního veletrhu electronica 2024, který připravuje cestu pro All-Electric Society, je chytrá energie. Důraz bude kladen na budoucí vizi plně elektrické společnosti, kdy právě elektronika je klíčovým faktorem při energetickém přechodu a vývoji chytrých energetických řešení. Tím mění celý energetický průmysl.
Elektronika tvoří základ pro chytré systémy, které jsou zásadní v oblastech inteligentních sítí, měřičů a výkonové elektroniky. Hlavním faktorem pro energetický přechod je výkonová elektronika se zvýšenou účinností. Umožňuje efektivní přeměnu a řízení elektrické energie prostřednictvím pokročilé polovodičové technologie – moderní polovodiče, jako je karbid křemíku (SiC) a nitrid gallia (GaN) s vyšší spínací kapacitou a nižšími ztrátami nabízejí významné výhody oproti konvenčnímu křemíku.
Inteligentní měřiče zaznamenávají spotřebu energie v reálném čase a umožňují ji sledovat a optimalizovat. Zpráva Evropské komise předpovídá, že používání inteligentních měřičů může vést k ročním úsporám spotřeby energie až o 10 %. Nedílnou součástí energetického přechodu jsou i inteligentní sítě, které umožňují efektivně a flexibilně integrovat a řídit elektřinu vyrobenou decentralizovaně z OZE, jako jsou solární a větrné elektrárny. Koordinují výrobu, distribuci i skladování energie neustálým shromažďováním a analýzou dat ze senzorů i zařízení podporujících IoT. Energetické sítě tak mohou být optimálně řízeny a využívány, což přispívá ke stabilní a efektivní dodávce elektřiny. Podle studie Fraunhoferova institutu (ISI) by využití inteligentních sítí mohlo do roku 2030 ušetřit až 30 % nákladů na stabilizaci sítě.

Kompletní automatizační řešení
Automatizace pohání digitální transformaci téměř ve všech odvětvích, integrací inteligentních systémů a energeticky účinných procesů pomáhá optimalizovat spotřebu energie. V automatizaci výrobních procesů hrají rozhodující roli programovatelné logické automaty (PLC) a precizní senzory, které zaznamenávají a zpracovávají data nezbytná pro řízení a monitorování strojů, zvyšují efektivitu a bezpečnost v průmyslových aplikacích. Ve svých expozicích je představí např. AMSYS, Omron, STMicroelectronics, Würth, Delta, Murata, Toshiba nebo Vishay.
Zásadní pro bezproblémovou integraci automatizačních systémů je konektivita. Kromě široké škály bezdrátových standardů a protokolů je klíčovou technologií průmyslový Ethernet. Single Pair Ethernet (SPE) nabízí kompaktní řešení, která přenášejí energii i data, čímž zvyšují efektivitu v průmyslových aplikacích. Technologie, které zajišťují spolehlivou a efektivní komunikaci mezi stroji a řídicími systémy, představí např. firmy jako 3M, Harting, Phoenix Contact, Wago či Weidmüller.
Pro moderní výrobu jsou nezbytné tzv. služby elektronické výroby (EMS), jimž je věnován nový pavilon EMS a tržiště PCB, EMS & Components Marketplace, který poprvé na veletrhu nabízí malým a středním firmám možnost prezentovat své produkty v rámci společného stánku. Kromě toho budou mít návštěvníci možnost dozvědět se o nejnovějších technologiích a trendech v oboru EMS od dalších renomovaných firem, jako jsou BMK, Cicor, Deltec, Lacroix, Prettl, Sero, SVI Austria, TQ a Zollner.
EMS nabízí komplexní služby od vývoje až po výrobu elektronických součástek. Pokročilé výrobní techniky, jako jsou metody s 3D tiskem a robotizací, které využívají i umělou inteligenci (AI) a strojové učení, umožňují přesnější a efektivnější výrobu, a zjednodušují výrobní procesy u produktů přizpůsobených specifickým požadavkům zákazníků.

Kulatý stůl, konference, fóra
Důležitou roli bude opět mít doprovodný program: kulatý stůl CEO, konference se špičkovými řečníky, aplikačně orientovaná fóra, networkingové akce a iniciativy na podporu start-upů a mladých talentů. Na Power Electronics Forum se bude diskutovat o současných trendech i vývoji, které mají zásadní význam pro energetickou transformaci a implementaci plně elektrické společnosti, panelová diskuse ZVEI se bude věnovat tomu, jak zajistit evropskou konkurenceschopnost v high-tech sektoru. V podpůrném programu to pak bude zejména Fórum vestavěných platforem a Fórum průmyslové kontroly, kde se bude diskutovat o nejnovějším vývoji v oblasti automatizace, konektivity a senzorové technologie.

electronica.de
Foto: Messe München

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 9 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano