rossleor asseco murr

Zaměstnejte v intralogistice roboty!

Automatizace zefektivní procesy přepravy a skladování, zvýší bezpečnost a pomáhá čelit problémům s nedostatkem pracovních sil. Proto místo strojů řízených lidmi je často výhodnější využívat autonomní manipulační techniku.

 

Automatizace řeší nejen obecný nedostatek pracovníků, ale optimalizuje a zefektivňuje skladové i logistické procesy. V dlouhodobějším horizontu významně šetří náklady, zvyšuje produktivitu i bezpečnost a zlepšuje kvalitu služeb.
„V Česku je o autonomní manipulační techniku vzestupný zájem, a lze očekávat, že tento trend bude pokračovat,“ konstatuje Radka Zobaníková, business and marketing manager společnosti 4iGV, která na trhu implementuje automatizované vysokohustotní sklady a autonomní manipulační techniku.
Nicméně upozorňuje, že vždy záleží na konkrétním provozu, zda je v něm automatizace proveditelná, a hlavně jestli se vyplatí. Při řešení automatizačních projektů se proto 4iGV nejdříve důkladně seznámí s provozem zákazníka a pak na základě daných možností navrhne pro něj optimální řešení. K dispozici má pro to širokou paletu technologií, od autonomní manipulační techniky po komplexní systém automatizovaného skladu s využitím technologie IdeaStorage.

Sklad, kde pracují roboty
Vysokohustotní automatizovaný sklad je flexibilní systém, kde zaskladňování, vyskladňování i manipulace se zbožím probíhá pomocí speciálních robotů pohybujících se po mřížkové konstrukci. Instrukce robotům předává řídicí systém pomocí bezdrátové technologie. Přináší vysokou efektivitu i úspory a výrobním firmám ho 4iGV navrhuje i staví přímo na míru jejich prostoru.
Oproti tradičnímu ručnímu skladu má mnoho výhod. Mezi hlavní patří úspora prostoru, kdy se využívá výška skladu, který nepotřebuje manipulační uličky, což umožňuje uskladnit více zboží na menší ploše a maximalizuje hustotu skladování. Tento skladový systém lze naplnit až na 90 % dostupné kapacity. Navíc přináší nárůst produktivity, protože výrazně omezuje meziskladové pohyby a zkracuje dobu pro zaskladnění i vyskladnění zboží, zvyšuje rychlost i přesnost manipulace a minimalizuje chyby při vychystávání objednávek, chrání zboží před poškozením, ztrátou nebo krádeží.
Další výhodou automatizovaných skladů je flexibilita a adaptabilita, které umožňují rychle reagovat na změny v poptávce, sortimentu nebo trhu. Tento systém zajišťuje také bezpečný přístup a ochranu zaměstnanců, kteří jsou vystaveni menšímu riziku úrazů nebo zdravotních problémů způsobených opakovanými nebo namáhavými úkony.
Konstrukci skladu tvoří hustá prostorová síť z hliníkových profilů, nad níž se po kolejnicích pohybují roboty s nosností až 30 kg nákladu, který zvedají v přepravních boxech jako výtah. Výška konstrukční sítě bude optimalizována podle statické nosnosti využitých boxů, parametrů skladovacího prostoru a požadované rychlosti naskladnění/vyskladnění. Provoz systému je 24/7, přičemž se roboty sami podle potřeby dobíjejí. Je možné využívat inteligentní skladování v běžných standardních přepravních boxech, které firma 4iGV vybaví EAN kódy, takže do skladu není třeba pořizovat nové přepravky, což je zásadní úspora pro zákazníky a jedna z velkých konkurenčních výhod oproti jiným systémům.
Optimalizovanou manipulaci se zbožím, řízení a plánování obstarává výkonný řídicí systém, který je připojený k síťové infrastruktuře klienta. Konfiguraci lze upravit podle aktuálních, např. sezonních požadavků.

I pozemní přepravu a manipulaci zvládnou automaty
Klíčovým prvkem pro automatizaci logistických procesů jsou inteligentně naváděné bezobslužné robotické vozíky (AGV) a autonomní mobilní roboty (AMR), které zajišťují přesnou manipulaci i v úzkých uličkách, vyhýbají se překážkám, jednoduše se implementují i obsluhují a v prostoru se orientují pomocí SLAM navigace. V portfoliu 4iGV jsou zastoupeny hned několika typy:
RoboMec je univerzální nízký platformový vozík s rozšířenou manévrovatelností se speciálními koly pro všesměrový pohyb. Díky své výborné manévrovatelnosti je vhodný i do omezených prostor. Je schopen plynulého a přesného navádění i při vyšším zatížení. Lze ho doplnit o zdvižný mechanismus nebo další nápravu pro přepravu nákladů až do 750 kg.
Univerzální obousměrný platformový vozík RoboCaddy s ovládacím pultem osazený dotykovým panelem a tlačítky pro operátora, který je k dispozici v několika verzích a rozměrech, lze rovněž doplnit o zdvihací mechanismus.
Nízkozdvižný RoboMelkus je všesměrový autonomní mobilní robot určený k přepravě standardních i zákaznických palet. Je schopný převážet náklad i v omezeném prostoru do 1,8 m. Technologie chytrého pohonu s volně uloženými kolečky umožňuje zdolávat mírně zvlněný terén. AGV lze vybavit např. čtečkou čárových kódů, 3D kamerou pro detekci překážek a držákem pro vyrovnání zatížení.
Jeho pokročilejší iterací je RoboMelkus II pro přepravu různých typů palet. Je vylepšený o vyšší zatížení a výšku zdvihu, kdy do výšky 80 cm zvedne náklad o hmotnosti až 1300 kg. Využívá plně autonomní navigaci SLAM a lze jej také vybavit 3D kamerou pro detekci překážek.
Pro manipulaci s větším objemem nákladu slouží RoboTruck, což je označení logistického vláčku pro tahání nákladu. Tento tažný AGV s volitelnou funkcí „follow me“ a automatickým odpřažením soupravy, je vybaven tažným zařízením, které umožňuje přepravovat velké množství produktů na delší vzdálenosti. Uplatnění najde hlavně tam, kde není vyžadováno jeho přesné umístění u výrobní linky.
Využití autonomních vozíků ve skladu přináší několik klíčových výhod oproti tradiční manipulační technice obsluhované lidmi. Patří mezi ně zvýšená efektivita a produktivita – autonomní vozíky mohou pracovat nepřetržitě bez přestávek. I když počáteční investice do AMR mohou být vyšší, jsou rychle kompenzovány nižšími provozními náklady a menší potřebou lidské síly. Benefitem je také bezpečnost – vozíky jsou vybaveny pokročilými senzory a technologiemi, které minimalizují riziko nehod i zranění a vytvářejí bezpečnější pracovní prostředí. A samozřejmě je zde přesnost a spolehlivost – díky pokročilým navigačním systémům a algoritmům jsou AMR schopny plnit úkoly přesně a spolehlivě, což snižuje počet chyb a ztrát.

Petr Kostolník
Foto: 4iGV

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 9 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano