rossleor asseco murr

Kde všude najdete stopu Misan

Na strojírenských výstavách a veletrzích se vždy prezentují ambice. Předvádějí se ambice výrobců i vystavovatelů a probírají se ambice potenciálních zájemců.

 

Množina zájemců o výrobní techniku již léta zahrnuje skupiny s nejrůznějšími záměry i přístupy k řešení svého úkolu, a není pro vystavovatele jednoduché rozeznat a volit správný přístup k těm, kteří se musí uživit a těm, kteří se chtějí jen přiživit.
Výběr exponátů tak respektuje současné velmi diverzifikované požadavky, zaměříme-li se na obor výrobní techniky. Nejisté pozice českých subdodavatelů dílů se projevují ve specializaci na určité typy výrobků, dodávané objemy nebo materiály. V případě investiční úvahy pak vždy na důslednou a precizní kalkulací ceny dílu, pokud má daný podnik štěstí ve formě dlouhodobě sjednávané zakázky. Proto dnes spíše převládají univerzální typy obráběcích strojů, lépe vyhovující každému, kdo neví, co bude za půl roku vyrábět.
Jako příklad diverzifikované nabídky může sloužit expozice japonských výrobců Okuma, Brother a Okamoto ve stánku společnosti Misan v pavilonu P. Návštěvou stánku (č. 062) získáte přehled a příklady realizace spolehlivé výrobní techniky od předních výrobců světové třídy, jak pro začínající firmy, tak i pro zkušené velkododavatele nejpřesnějších dílů pro letecký, kosmický nebo automobilový průmysl.

Okuma – obráběcí stroje pro každodenní provoz i náročné úlohy
Předváděná řada soustruhů a soustružnických center LB je charakterizována vždy jednou revolverovou hlavou vlastní konstrukce. Jedná se tedy o univerzální stroje, které se těší oblibě díky své vysoké užitné hodnotě po celém světě – od uvedení na trh v roce 2007 jich bylo instalováno přes 18 tisíc.
Výrobce se u těchto strojů zaměřil především na vysokou přesnost v kombinaci s velkou tuhostí a hospodárností provozu. Každý ze strojů využívá kluzná lineární vedení, revolverovou hlavu, soustružnická vřetena s integrovaným elektromotorem, nejnovější řídicí systém OSP-P500L, aktivní kontrolu kolizí, schopnost čelit samobuzenému chvění, hibernační režimy a další. Teplotní stabilita stroje je vyjádřena maximální odchylkou obráběného průměru do 5 µm při změně okolní teploty o 8 °C. Nový řídicí systém a související pohony stroje přinášejí inovace v několika oblastech: zvýšení výpočetního výkonu, důraz na virtuální simulace (digitální dvojče), kybernetická bezpečnost a vylepšená ergonomie.
Model Okuma LB3000EXIII MYW800  (obr. 1) představuje nejsložitější provedení stroje řady LB, tj. s poháněnými nástroji, řízenou osou Y a protivřetenem namísto koníka.
Součástí ukázky bude i automatizace provozu ve formě standardizované robotické buňky Halter Turnstacker 35 pro zakládaní a vykládání rotačních dílců pomocí 6osého robotického ramene s nosností 35 kg.

Multus B200IIW
Tento nejmenší představitel víceúčelových soustružnických center řady Multus je vhodný pro drobné složitě tvarované dílce s větším podílem vrtacích a frézovacích operací včetně šikmých nebo obecných ploch. Důvodů pro volbu stroje Multus oproti soustružnickému stroji s revolverovou hlavou (či hlavami) může být více, např. kapacita zásobníku nástrojů. Tu lze volit v rozmezí od 20 do 60 pozic, u větších strojů až do 120 pozic. Stroj je osazen novou generací řízení OSP-P500S, u níž se v ještě větší míře uplatní vlastnosti zmiňované u (jednoduššího) stroje řady LB.
Konkrétní vystavený stroj Multus B200IIW (obr. 2) je vybaven protivřetenem pro dokončení složitých dílců na jedno založení polotovaru. Upínací rozhraní nástrojového vřetene HSK-A63 poskytuje dostatečnou tuhost i flexibilitu z hlediska aplikovatelných nástrojových sestav.

Brother – kompaktní, vysokorychlostní a spolehlivé obráběcí stroje
Pro obrobení drobných prizmatických dílců vyráběných ve středně velkých sériích doporučujeme vždy zvážit nasazení strojů Brother. Jedná se o pracanty, vyvinuté s cílem minimalizovat veškeré vedlejší časy, kteří se vám odvděčí mimořádnou spolehlivostí, malým odběrem elektrické energie i stlačeného vzduchu a to vše na nečekaně malé zastavěné ploše. Svojí koncepcí jsou vhodné pro zástavbu do výrobních linek.
Technicky je lze charakterizovat frézovacím vřetenem s upínacím rozhraním typu BT30 (často v provedení Big Plus označovaném BBT30). Původně se sortiment strojů Brother omezoval na svislá tříosá (případně čtyřosá) obráběcí centra s křížovým stolem. Výrobce ovšem své portfolio výrazně rozšířil, a tak dnes lze využívat i stroje dvoupaletové, víceúčelové soustružnicko-frézovací, 5osé, nebo stroje s vodorovnou osou vřetena. Expozice na MSV představí právě tyto sofistikovanější stroje včetně doplňkové automatizace.

U500Xd1-5AX
Toto svislé 5osé (souvisle řízených pět os) centrum bylo vyvinuto zejména pro potřeby transformace automobilového průmyslu. V důsledku změn v konstrukci osobních automobilů výrazně vzrostl podíl součástí ze slitin neželezných kovů. Současně se zvyšuje i jejich tvarová složitost. Přichází také zcela nové dílce související s novými elektrickými a hybridními pohony, což přináší příležitosti pro stroje jako je Brother U500Xd1 (obr. 3), který je schopen efektivně obrobit složité dílce, ale neklade si za cíl soupeřit s jednoúčelovými stroji pro (mnoha)miliónové roční série.
Technologická ukázka na MSV představí obrábění rozměrově menšího dílce na vícečetném upínači s využitím moderních strategií frézování s podporou CAM. Prezentováno bude také vysokorychlostní závitování – jedna z domén strojů Brother.

M200Xd1-5AX + BV7-870
Víceúčelové svislé soustružnicko-frézovací centrum – obr. 4 - (opět se souvisle řízenými pěti osami) je doplněno o originální Brother automatizační systém BV7-870. Centra řady MXd1 jsou čtvrtou generací těchto kompaktních strojů pro souvislé 5osé obrábění. Brother při vývoji této modelové řady využívá zpětné vazby od zákazníků, díky tomu nachází uplatnění nejen v automotive, ale i v medicínské výrobě nebo elektrotechnice. Manipulační robot s velkokapacitním zásobníkem dílců (BV7-870) je k dispozici pro zvýšení bezobslužnosti samostatně stojících strojů řady MXd1.
Jedná se o čtyřosé rameno s maximálním dosahem 870 mm a nosností 7 kg. Ke stroji je připevněno přímo k loži, díky tomu vykonává pouze nejkratší nezbytné dráhy. Technologická ukázka bude zahrnovat soustružnické i frézovací operace v bezobslužném režimu.



Okamoto – stroje pro dokončovací operace s výjimečnou jakostí povrchu
Novinka VRG6DX (obr. 5) v sortimentu největšího japonského výrobce strojů pro dokončovací operace je zacílena na produktivní broušení čel rotačních dílců. Jedná se o zajímavou alternativu k obvyklým metodám ať už na klasických rovinných bruskách s podélným posuvem stolu, nebo na rovinných bruskách s rotujícím stolem. U strojů řady VRG je brousicí kotouč nahrazen soustavou brousicích kamenů, které brousí svým čelem dílce umístěné na rotujícím magnetickém upínači. Vysoká produktivita je dána jednak velkou zatížitelností brousicího vřetene (díky dominantní axiální složce zatížení směřující do osy vřetene) a také minimálními lineárními pohyby při broušení. Prakticky si vystačí jen s vertikálním přísuvem do řezu. Koncepce svislého brousicího vřeteníku je u nás dlouhodobě známa díky strojům řady BPV, které jsou stále ve výrobě hojně využívány a repasovány.
Dokončovací metoda obrábění AeroLap umožňuje automatizovaně dokončovat funkční či pohledové plochy součástí do zrcadlového lesku. Jedná se o unikátní technologii, která se používá zejména při dokončování tvarových ploch zápustek, raznic, forem a řezných nástrojů, tedy operací, jež byly dosud vykonávány téměř výhradně ručně. Mechanismus procesu je založen na dopadu kompozitních elastických částic s abrazivem vysokou rychlostí na obráběnou plochu a jejich sklouznutí po povrchu, čímž dochází k leštění a jemnému broušení plochy. Použitím speciálního pojiva je dosaženo pružnosti a adheze pojiva k abrazivu.

Colibrium additive – Concept Laser a Arcam pro kovový 3D tisk
Kovový 3D tisk je v různých podobách dostupný na našem trhu již několik let (např. technologie L-PBF, EB-PBF, LMD), ale není všespásný. Je to jen jiná technologie, která má svá pravidla, své možnosti a omezení, jež definují její využití. Optimální situace zpravidla nastává, pokud je možné stávající výrobek překonstruovat, anebo se jedná o vývoj zcela nového dílce.
Nejuniverzálnější stroj M2 (obr. 6), vlajková loď Concept Laseru, disponuje největší paletou materiálů a využívá se především pro leteckou a medicínskou výrobu, ale také pro výrobu vložek forem s konformním chlazením a jiné aplikace. Důležitým pojmem poslední doby v oblasti aditivní výroby je zejména opakovatelnost, jíž je podřízen vývoj nových strojů z portfolia Colibrium additive (spadající pod GE Aerospace). Samotný stroj M2 je dodáván již ve své páté generaci.

Ondřej Svoboda, Misan
Foto: Misan




 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 11 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano